Skip to main content

Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση ξυπνά το ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου στις αγορές

Ύστερα από ένα πρώτο τρίμηνο γεμάτο αναταράξεις στις αγορές, πολλοί ήλπιζαν ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν ηρεμία. Είχαν άλλωστε διαφανεί ενδείξεις διάθεσης των μεγάλων οικονομιών να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο. Ο ερχομός του δεύτερου τριμήνου, ωστόσο, συνοδεύθηκε από κλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων, όξυνση των ανησυχιών για τον τεχνολογικό κλάδο, που δέχεται πυρά από παντού, και νέες ρευστοποιήσεις. 

Για τη Wall Street η έναρξη του δεύτερου τριμήνου ήταν η χειρότερη από το 1929, σύμφωνα με στοιχεία, που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,2%, στη χειρότερη επίδοσή του για πρώτη ημέρα δεύτερου τριμήνου εδώ και 89 χρόνια. Ήταν Απρίλιος του 1929 όταν ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών έκανε «βουτιά» 2,5%. Σημειώνεται δε πως τότε ο δείκτης αποτελείτο μόλις από 90 εταιρείες, γεγονός που επέτρεπε πιο εύκολα μεγάλες μεταβολές. 

Ακόμη και εάν δεν περιοριστούμε, όμως, σε συγκρίσεις με την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, ήταν η χειρότερη έναρξη τριμήνου από το ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου του 2011, όταν ο S&P 500 είχε κάνει βουτιά 2,8%. 

Σήμερα παίρνουν, όπως φαίνεται, τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων οι αγορές της Ασίας και της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίαση πτώση 0,8%. Κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο, Μαδρίτη με απώλειες μεταξύ 0,4% και 0,8%. 

Νωρίτερα στην Ασία, ο δείκτης Nikkei 225 βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1% και τελικά έκλεισε με πτώση περίπου 0,5%. Απώλειες 0,85% είχε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη

naftemporiki.gr