Skip to main content

Market Beat: Αβεβαιότητα στη βδομάδα που ορίζει τα στοιχήματα ως το άτυπο Eurogroup

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφερε για τον μέσο όρο μια άνοδο της τάξης του +3,5%. Στο πεδίο των οικονομικών υπήρξε μια σοβαρή δέσμη δεδομένων που προκαλεί ανησυχία, σχετικά με το αν θα καταφέρει η χώρα να πιάσει ανάπτυξη της τάξης του 2% και πάνω. Το +3,5% είναι ίσως «μαγική εικόνα», που προέκυψε με εντατικοποίηση των συναλλαγών την τελευταία βδομάδα του μήνα και του τριμήνου. Ο μέσος τζίρος της αγοράς συνέχισε να ανεβαίνει, με βήμα 10 εκατ. ευρώ ανά βδομάδα, ξεκινώντας την τρίτη βδομάδα του Μαρτίου από τα 32 εκατ. ευρώ, για να περάσει στην περασμένη τα 52. Οι δείκτες στη διάρκειά της εμφάνισαν άνοδο της τάξης του +4,8% και έτσι η επίδοση του Μαρτίου έγινε +3,12%, όταν με το κλείσιμο ως τις 24/3, ο ΓΔ τον Μάρτιο έχανε -1,58% και στο έτος -1,24%. Ο δε 25άρης έχει χειρότερες επιδόσεις λόγω των Τραπεζών.

Το ΧΑ επί τρεις μήνες κινείται κατά ένα ποσοστό, κοντά στο 70%, από τις προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το θέμα έγινε κυρίαρχο, μετά την υπογράμμισή του από τους πολιτικά αρμόδιους και τον πρωθυπουργό, από το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Όταν εκείνοι έθεσαν έμμεσα τον Δεκέμβριο ως ημερομηνία ορόσημο, παρουσιάζοντας μαζί και το πακέτο των στόχων που θα άνοιγαν μαζί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θυμίζουμε τα περί QE, περί ραγδαίας ανάπτυξης και επενδύσεων, διευθέτησης της υπόθεσης του χρέους πριν από τις Γερμανικές εκλογές και άλλα. Αυτά τα πολλά και κρίσιμα δικαιολογούν την περιπέτεια να περάσει το Eurogroup του Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία, αλλά και αυτά του Ιανουαρίου του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Ίσως «καταναλωθούν» και άλλα Eurogroup, με τη δικαιολογία ότι οι Θεσμοί ζητάνε όλο και περισσότερα. Οι πιστωτές δεν συμφωνούν σε πακέτο που θα δώσει ευκαιρίες για παρεκτροπές από την προσπάθεια εξυγίανσης.

Ως τώρα, στις παραμονές των συναντήσεων των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, οι επενδυτές εξέφραζαν την προσδοκία ότι θα κλείσει στοιχηματίζοντας θετικά. Κατόπιν η απογοήτευση οδηγούσε σε ρευστοποιήσεις των μετοχών εταιριών που συνδέονται άμεσα με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Από Eurogroup σε Eurogroup ταλαντώθηκε η αγορά στο πρώτο τρίμηνο, με το υπόλοιπο 30% των επενδυτικών κριτηρίων να προκύπτει από το διεθνές κλίμα, όταν αυτό εμφάνιζε εξάρσεις αλλά και από την μερισματική απόδοση και τα εταιρικά αποτελέσματα ορισμένων εισηγμένων. Ειδικά όσων είχαν ήδη αποδεδειγμένη ισορροπία μέσα στα υφεσιακά πλαίσια που ισχύουν.  

Το τέλος της εβδομάδας και του μήνα έδειξε πως η θέση μας για τους νικητές του 2017 που προέκυψαν από το φινάλε της περασμένης χρονιάς επιβεβαιώθηκε. Αυτό φαίνεται στις επιδόσεις των blue chip στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η άνοδος της περασμένης βδομάδας ήταν σε κάποιο βαθμό επιβεβλημένη αλλά σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις αυθόρμητη. Στηρίχθηκε στις Τράπεζες που στο μήνα είχαν τρεις εκπροσώπους στις καθοδικές μετοχές που ήταν μόλις τέσσερις ήτοι ΕΥΡΩΒ -8,73%, ΠΕΙΡ -7,10%, ΦΦΓΚΡΠ -2,97% και ΑΛΦΑ -1,75%. Οι νικητές του Μαρτίου ήταν τα τέσσερα blue chip με διψήφια άνοδο σε 23 συνόδους ήτοι ΣΑΡ +15,01%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +14,04%, ΑΡΑΙΓ +12,25% και ΜΠΕΛΑ +10,71%.

Υπάρχουν μετοχές με φρέσκο ανοδικό momentum αλλά και αρκετές που εμφάνισαν στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις σημάδια εξάντλησης της ανοδικής ορμής και μάλιστα με αυξημένους όγκους. Σε όλο το πρώτο τρίμηνο την αγορά κίνησαν οι προσδοκίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τους θεσμικούς να κάνουν σταθερά τις ίδιες κινήσεις πριν και μετά από το ίδιο στοίχημα που άλλαζε χρονικά ορόσημα από Eurogroup σε Eurogroup με το πρώτο να γίνεται στις 26 Ιανουαρίου το δεύτερο και το τρίτο στις 20 Φεβρουαρίου και Μαρτίου αντίστοιχα ενώ ενδιάμεσα μέτρησαν και τα EuroWorking Group. Συνεπώς το country risk όπως αποτυπωνόταν στις αποδόσεις των ομολόγων και στις δηλώσεις των αρμοδίων των Βρυξελλών αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο διαμόρφωσαν τις διαθέσεις τους οι θεσμικοί. Παρακάμπτοντας της δηλώσεις των εγχώριων αρμοδίων καθώς ήταν πιο αισιόδοξες αλλά δεν επαληθευτήκαν από τον Νοέμβριο και μετά.

Πάλι οι Βρυξέλλες θα παίξουν το ρόλο του διαμορφωτή της εικόνα για τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές και πρόσφατα δεν υπάρχουν εξελίξεις που να ενισχύουν την αισιοδοξία που έφερε η παραμονή των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες μετά το ατελέσφορο  Eurogroup του Μαρτίου. Ακόμα δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επανόδου των ελεγκτών στην Αθήνα. Η εβδομάδα αυτή μπορεί να ξεκινήσει πτωτικά αν διατηρηθεί η φόρα που πήραν οι τιμές αρκετών blue chip προς τα κάτω στις δυο τελευταίες συνόδους. Όπως των εταιριών Εμπορίου -0,77% από -0,39% την Πέμπτη,  Πετρελαίου Αερίου -0,51% από -1,38%, Τραπεζών -2,71% από -0,05% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,21% από -0,63%. Στον αντίποδα βρίσκονται οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +1,45% από +1,28%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +2,18% από +1,26%, και Κοινής Ωφέλειας +1,74% από +1,67%.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή η μετοχή της ΕΤΕ επέδειξε ισχυρά αμυντικά προσόντα, αφού ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, με κέρδη +0,42%, ενώ στα χαμηλά είχε φθάσει να υποχωρεί έως και -3,33%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ   ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Θετικό τρίμηνο μετά τον μέτριο, για τις αγορές, Μάρτιο

Η πρώτη κάρτα ελέγχου της προεδρίας Trump από την Wall Street εκδόθηκε, και τα αποτελέσματα έχουν αφήσει χαμόγελα στους επενδυτές, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων. Αυτή η αναφορά στα διεθνή μέσα σπανίζει, αλλά φέτος είναι τόσο έντονο το πολιτικό κλίμα, που θεωρούν αρκετοί αναλυτές ανάγκη να ανακατέψουν τις επιδόσεις των αγορών με την αίσθηση που αφήνουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ. Παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στο χρηματιστήριο, οι δείκτες παρουσίασαν για το πρώτο τρίμηνο μια στιβαρή θετική επίδοση. Ο Dow κέρδισε περίπου 5% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε  ένα άλμα περίπου 10%, εμφανίζοντας την καλύτερη απόδοση τριμήνου από τα τέλη του 2013. Η Wall Street γιόρτασε επίσης πολλά ρεκόρ υψηλών, αφού ο Dow πέρασε πάνω από τα επίπεδα τόσο των 20.000 και 21.000 μονάδων για πρώτη φορά, και η ανοδική αγορά απέκτησε ηλικία οκτώ χρονών.

Το ράλι επί Τραμπ

Οι επενδυτές εξακολουθούν να δίνουν στη νέα διοίκηση το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, σχετικά με το αν θα γίνει κάτι σημαντικό με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Η αγορά έχει εστιάσει εκεί το ενδιαφέρον της, σχολίασαν αναλυτές της Wall Street, όπως εκτιμούσε η στήλη από την αρχή του μήνα. Ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουάσιγκτον οδήγησε τον Dow στην πρώτη, από το 2011, αλυσίδα οκτώ πτωτικών συνόδων. Αυτό χάλασε την εικόνα των αγορών της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πτώση που επέφεραν ήταν μέτρια, και η ανοδική αγορά από τις προσδοκίες γύρω από τη διακυβέρνηση Trump έκτοτε σταθεροποιήθηκε. Μετά από μια ανατροπή στο δείκτη επιμέτρησης του φόβου και της απληστίας σε κατάσταση «ακραίου φόβου», την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου, ο Δείκτης του CNNMoney επέστρεψε στη θέση «ουδέτερο».

Αν μη τι άλλο, η κάμψη της μετεκλογικής ευφορίας της Wall Street είναι ένα καλό σημάδι για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ανόδου. Οι μετοχές είχαν αρχίσει να δείχνουν  πιο ακριβές κατά τους τελευταίους μήνες, γιατί η αύξηση στα προβλεπόμενα κέρδη δεν συμβαδίζει με τις τιμές των μετοχών. Το πρώτο τρίμηνο έδειξε πως το ανοδικό ράλι, λόγω Τραμπ, μπορεί να περιλαμβάνει μέρες ταραγμένες αλλά και συνόδους με επενδυτική ηρεμία. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Dow έκλεισε σε ρεκόρ υψηλών μετά από ένα απίστευτο ρεκόρ 12 ανοδικών ημερών στη σειρά. Αυτό έχει συμβεί μόνο άλλες δύο φορές στην ιστορία των 120 χρόνων του δείκτη. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Dow υποχώρησε οκτώ ημέρες στη σειρά. Αλλά η μεταβλητότητα της αγοράς παραμένει χαμηλή.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX κάθεται στα επίπεδα του 12 μόλις, κάτω από το 22 που ήταν οι τιμές του ακριβώς πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και μακριά των 40, που εμφανιστήκαν εν μέσω της αναταραχής τον Αύγουστο του 2015. Συνολικά, υπήρχαν μόνο δύο ημέρες όλο το τρίμηνο όπου ο S & P 500 έκλεισε πάνω ή κάτω κατά ποσοστό ανώτερο του 1%. Ήταν το πιο ήρεμο πρώτο τρίμηνο από το 1972, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία ConvergEx. Λίγοι πάντως πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ο S&P500 κλείνοντας στις 2362,72 μονάδες, είχε επίδοση +0,80% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +5,53%. Ο Dow με κέρδη +0,45%, έκλεισε στις 20.663,22 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +4,56%. Ο S&P400 κέρδισε +1,49% με επίδοση στο 2017 +3,56% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,31%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +2,12%. Ο δε Nasdaq, αφού ανέβηκε +1,42%, αύξησε τα κέρδη στο 2017 στο +9,82%. Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κερδίζοντας 0,42%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +8,65%. Αλλά και το πετρέλαιο ενισχύθηκε +5,63%. Στο 2017 χάνει -5,64%.

Ο Nikkei με μεταβολή -1,83%, στο 2017 εμφάνισε πτώση -1,07%. Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,19% στη βδομάδα και κερδίζει +2,52% στο 2017. Ο DAX ανέβηκε +2,06%, με απόδοση στο 2017 +7,25%, αλλά ο CAC με μεταβολή +2,02%, απόκτησε θετική μεταβολή +5,35% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,49% και στο 2017 απέδωσε 11,88%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +1,51% και στο 2017 κερδίζει 6,54%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,77%, και στο 2017 κερδίζει +7,90%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -1,10%, με επίδοση στο 2017 +6,35%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,40%, και επίδοση για το 2017 +6,60%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +0,68%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +11,24%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούτηξε -1,01% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +9,60%. Πτώση -1,44% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,83%.

Η συνέχεια

Το κλειδί στο οικονομικό μέτωπο θα αποτελέσει η κατοχύρωση μιας αισιοδοξίας στις μετρήσεις της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, στην έρευνα του φρονήματος των Διευθυνόντων  Συμβούλων και στις διαθέσεις που θα έχουν οι μικρές επιχειρήσεις γιατί αυτά μεταφράζονται σε πραγματικές δαπάνες. Το συναίσθημα της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχει σημειώσει άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000, αλλά οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν το έριξαν στα έξοδα. Το Υπουργείο Εμπορίου, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά ένα ασήμαντο ποσοστό της τάξης του 0,1% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι από τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ της τρέχουσας εβδομάδας είναι η ανακοίνωση για τις πωλήσεις αυτοκινήτων σήμερα Δευτέρα, η οποία θα προσφέρει ένα μέτρο της διάθεσης των καταναλωτών της μεσαίας τάξης στον τομέα που χρηματιστηριακά δεν τα πήγε τόσο καλά μέχρι στιγμής το 2017.

Οι οικονομολόγοι προσδοκούν άλλη μια αύξηση των πωλήσεων ανά μήνα, πάνω από τα 17 εκατομμύρια νέα οχήματα σε εποχικά διορθωμένη ετήσια βάση το Μάρτιο, αλλά μακριά από τα 18.400.000 του Δεκεμβρίου, το υψηλότερο πλήθος νέων οχημάτων από τον Αύγουστο του 2005. Ωστόσο, τα στοιχεία θα δείχνουν μια τρίτη συνεχόμενη πτώση σε κυλιόμενη βάση 12 μηνών.

Με τις πωλήσεις να έχουν ήδη εμφανίσει κορύφωση και τιμές που θα πέσουν, οι δευτερογενείς επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές πέρα ​​από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και στους εμπόρους. Το Lease και οι τιμές μεταχειρισμένων οχημάτων αναμένεται να μειωθούν σημαντικά φέτος. Ενώ η Morgan Stanley ανέφερε σε σημείωμα της την Παρασκευή, πως οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα μπορούσαν να πέσουν μεταξύ 25 και 50 τοις εκατό ως το 2021, με τα νέα αυτοκίνητα και τις μισθώσεις παροχής να έχουν χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Νικητές του 2017

Οι μετοχές τεχνολογίας στο τελευταίο τρίμηνο σημείωσαν ανοδικό ράλι 12% και ο Nasdaq Composite εμφάνισε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το 2013. Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν πτωτικά την Παρασκευή, αλλά είχαν όπως αναφέραμε πιο πάνω αρκετά μεγάλα εβδομαδιαία και τριμηνιαία κέρδη. Ενώ η μηνιαία απόδοση ήταν μικτή.

Οι μετοχές Ακίνητης Περιουσίας, αυτές από τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και των Προσωπικών Οικιακών Αγαθών προέλκυσαν αγοραστές. Ο S&P500 ήταν επίπεδος για το μήνα, αλλά εμφάνισε το έκτο συνεχόμενο ανοδικό τρίμηνο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη εμφάνισε επιβράδυνση από τα μέσα του 2014 έως τις αρχές του 2016. Προκλήθηκε από μια σοβαρή ύφεση στον τομέα των εμπορευμάτων, με επικεφαλής την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Οι αρνητικές συνέπειες της μείωσης των τιμών του πετρελαίου για τους παραγωγούς δεν αντισταθμίστηκαν από τις θετικές για τους καταναλωτές. Επιπλέον, υπήρξε μια σύντομη πιστωτική κρίση στην αγορά υψηλής απόδοσης, από τους φόβους ότι οι παραγωγοί βασικών προϊόντων θα αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τις εκδόσεις των ομολόγων τους.

Τώρα τα χειρότερα πέρασαν για τους παραγωγούς πρώτων υλών, καθώς οι τιμές τους έχουν ανακάμψει. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπάθησαν να μειώσουν την παραγωγή και με την αναδιάρθρωση των εργασιών τους, η εκμετάλλευση θα είναι πιο επικερδής ακόμα και με  χαμηλότερες τιμές. Το πιο σημαντικό, η παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα παρέμεινε σταθερή. Τώρα, με τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως των τιμών του πετρελαίου, πολύ κάτω από τα υψηλά τους το 2014, οι καταναλωτές επωφελούνται περισσότερο από ό, τι υποφέρουν οι παραγωγοί. Η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει περισσότερα σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες.

ΧΑ

Εβδομάδα που σφράγισε την εικόνα του πρώτου τριμήνου

Ο Μάρτιος που περιλάμβανε 23 συνεδριάσεις, ξεκίνησε με μια ανοδική σύνοδο που έφερε τον ΓΔ ως τις 658,81 μονάδες με κλείσιμο στις 656,17. Στις τέσσερις όμως εβδομάδες που ακολούθησαν, με σκαμπανεβάσματα, κατέληξε στις 22/3 και στις 24/3 να χτυπά τιμές γύρω από τις 630 μονάδες, κλείνοντας στις 24/3 στις 635,66. Ήταν τιμή που αντιστοιχούσε σε απώλειες  για τον Μάρτιο αλλά και για το τρέχον έτος για τον μέσο όρο του ΧΑ και παράλληλα, η ροή τον ειδήσεων γύρω από το σίριαλ της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, δεν ευνοούσε την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο.

Στο τιμόνι της καθόδου, πριν την έναρξη της τελευταίας και καθοριστικής εβδομάδας του μήνα και του τριμήνου, ήταν οι τραπεζικές μετοχές και σε ελάχιστες συνεδριάσεις οι ρευστοποιήσεις γενικευόντουσαν. Βάση για την καθοδική δυναμική αποτέλεσε η δυστοκία στην προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα εταιρικά αποτελέσματα, που σε γενικές γραμμές ήταν καλά για τις περισσότερες από τις εισηγμένες που θέλησαν να δώσουν εικόνα, στις πρώτες βδομάδες της περιόδου ανακοίνωσης κερδοφορίας.

Την εβδομάδα που πέρασε ωστόσο, η εικόνα στο ταμπλό άλλαξε και από την πρώτη σύνοδο με τις αγορές στο εξωτερικό πτωτικές τη Δευτέρα, στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,72% και έφθασε στις 646,57 από 635,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1722,42 από 1697,86 με μεταβολή +1,45%. Ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος της εβδομάδας, αφού διαμορφώθηκε στα 31,523 εκατ. ευρώ όταν ο μέσος τζίρος της προηγούμενης βδομάδας ήταν 42,90. Με κέρδη που ώθησαν την αγορά οι δείκτες των Τραπεζών +5,34%, Κοινής Ωφέλειας +3,28%  και Πετρελαίου Αερίου +1,56%. Την Τρίτη ακολούθησε μια αποκλειστικά ανοδική σύνοδος, με ελάχιστο μέρας την τιμή ανοίγματος και κλείσιμο στο μέγιστο. Έτσι ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,78% και έφθασε στις 664,52 και ο 25άρης έκλεισε στις 1773,05 με μεταβολή +2,94%. Τα μεγαλύτερα κέρδη έγραψαν οι δείκτες Τραπεζών +6,04%, Κατασκευές Υλικά +3,64%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,23%, Πετρελαίου Αερίου +2,72%, Τηλεπικοινωνιών +2,42%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,11%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,075 εκατ. ευρώ και απώλειες είχε μόνο ο κλάδος των Πρώτων Υλών -0,70%.

Την Τετάρτη συνεχίστηκε η άνοδος και ο ΓΔ έγραψε μέγιστο πάνω από τις 670 μονάδες, που ήταν και μέγιστο έτους, όταν την προηγούμενη βδομάδα φλέρταρε με τις 630. Την Πέμπτη η ανοδική ορμή έδειξε δείγματα εξάντλησης, στην τέταρτη στη σειρά ανοδική σύνοδο. Έτσι οι τιμές των βασικών δεικτών έκλεισαν ακόμα ψηλότερα, στα ανώτερα για φέτος επίπεδα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,28% και έφθασε στις 670,42  από 668,55 και ο 25άρης έκλεισε στις 1791,71  από 1780,08 με μεταβολή +0,65%. Ήταν η μέρα εγγραφής των μέγιστων για το 2017. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,304  από 64,323 εκατ. ευρώ. Ο Τραπεζικός δείκτης εμφάνισε μεταβολή -0,05% από +1,51% την Τετάρτη ενώ οδήγησαν ανοδικά οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή  +2,22% από +0,48%, Κοινής Ωφέλειας +1,67% από +0,53%, Τροφίμων Ποτών  +1,28% από -0,46%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +1,26% από -0,98%, Τηλεπικοινωνιών  +1,23% από +0,79%. Την Παρασκευή το πρωί ο ΓΔ θα ξεκινούσε με άνοδο στο τετραήμερο περίπου +5,5%. Αλλά άνοιξε με πτωτικό χάσμα και οι θεσμικοί τον κράτησαν σε αρνητικό πεδίο διαρκώς.  Πίεσαν τις τραπεζικές μετοχές, εκτός της ΕΤΕ, με τζίρο (64,560 εκατ. ευρώ) που ήταν ψηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και ψηλότερος του μέσου τζίρου της εβδομάδας (52,96 εκατ. ευρώ). Επικράτησαν διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 9 μόνο blue chip και για να ξεφορτώσουν θέσεις στα υπόλοιπα. Ήταν μια συνεδρίαση με στόχο την εξομάλυνση των υπερβολών μιας ανοδικής αλυσίδας. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,65% και έφθασε στις 666,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1778,63 με μεταβολή -0,73%.

Στη βδομάδα τα κέρδη του ΓΔ διαμορφώθηκαν στο +4,78% στο μήνα +3,12% και στο πρώτο τρίμηνο 3,48%. Για τον 25άρη η εβδομάδα, παρά την πτώση της Παρασκευής, έφερε άνοδο +4,76% και στον Μάρτιο +2,95% και έτσι στο πρώτο τρίμηνο απέδωσε +2,17%. Ο μόνος δείκτης με άνοδο κάθε μήνα ήταν ο FTSEM που την τελευταία βδομάδα του Μάρτη κέρδισε 4,14% και τον Μάρτιο 4,13% ενώ στο πρώτο τρίμηνο και στο έτος 12,53%.

Δεν ήταν πολλά τα blue chip χωρίς κέρδη στη βδομάδα με την ΦΦΓΚΡΠ στο -1,86%, την ΛΑΜΔΑ στο -0,43%, την ΓΡΙΒ -0,12% και την ΜΥΤΙΛ 0,00%. Ακολούθησαν τα πατήματα των βασικών δεικτών οι ΜΟΗ +4,99%, ΤΕΝΕΡΓ +4,74% και ΤΙΤΚ +4,00% ενώ άνοδο από 0,2% ως 3,8% είχαν οι ΣΑΡ +3,77%, ΒΙΟ +3,31%, ΕΕΕ +2,85%, ΟΠΑΠ +2,22%, ΕΛΠΕ +1,98%, ΟΤΕ +1,73%, ΟΛΠ +1,42%, ΜΕΤΚ +0,42% και ΕΧΑΕ +0,22%. Οι νικητές της εβδομάδας που άλλαξε την εικόνα του ΧΑ ήταν με κέρδη από 5% ως 8% οι ΑΡΑΙΓ +8,01%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,49%, ΑΛΦΑ +5,66%, και ΜΠΕΛΑ +5,35%. Διψήφια άνοδο είχαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +15,04%, ΕΥΡΩΒ +15,00%, ΠΕΙΡ +13,33%, ΕΤΕ +13,15%, και ΔΕΗ 11,41%.  

Για 17 από τα 25 blue chip που εμφάνισαν μέσο τζίρο στα 47,31 εκατ. ευρώ το μέγιστο εβδομάδας έγινε μέγιστο τελευταίων τριάντα ημερών. Ακολούθως από αυτά τα 11 το είχαν και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών  ενώ για 8 έγινε επίσης μέγιστο τελευταίων 12 μηνών. Η στήλη της απόστασης από  το υψηλό 12 μηνών στον πίνακα αποκαλύπτει τις μετοχές με το δυνατότερο ανοδικό momentum για το 2017, αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες επιδόσεις των βασικών δεικτών. 

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, είχαμε ενίσχυση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου, λόγω του μεγέθους της ανόδου. Αυξήθηκε ιδιαίτερα πάνω από 1000%  ο όγκος της σειράς Μαΐου στα ΣΜΕ του 25άρη. Στα options του, οι όγκοι υπερδιπλασιάστηκαν. Ο FTSE25 κατέληξε ανοδικά στο +4,76%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ενισχύθηκαν κατά 121,39%, ενώ οι ανοικτές θέσεις αυξήθηκαν 22,83% στις 9.695 από 7.893.

Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου, έφτασε στα 3729 ΣΜΕ από 2242. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς από 7.587 έγιναν 5.368. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου ήταν 1536 από 135 ΣΜΕ και η δραστηριότητα προκάλεσε 4296 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Απριλίου ορίστηκε στις 1786,00 μονάδες και της επόμενης στις 1774,75. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 7,25 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1778,63).

Στα 52,96 εκατ. ευρώ μέσο τζίρο τα 47,31 ήταν για τις μετοχές του 25άρη. Από αυτές 17 είχαν μέγιστο εβδομάδας που έγινε μέγιστο τελευταίων τριάντα ημερών. Αλλά οι 11 το έκαναν και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών  ενώ για 8 έγινε και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών. Αυτές είναι αλφαβητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ με κέρδη Μαρτίου +8,38% και έτους +7,89%, ΓΡΙΒ +3,8% και +7,05% στο 2017, ΕΕΕ +5,97% και 16,67% στο 2017, ΕΛΠΕ +9,59% και +16,29% στο 2017, ΜΥΤΙΛ 0,00% και 15,45% στο 2017, ΟΠΑΠ +2,94% και 4,05% στο 2017, ΣΑΡ +15,01% και 4,23% στο 2017, και ΤΙΤΚ +6,27% και 7,17% στο 2017. Η στήλη θεωρεί πως ανάμεσά τους βρίσκονται οι νικητές για το έτος.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η ανοδική τμήση της καθοδικής γραμμής βραχυχρόνιας τάσης (653 μονάδες), όπου ταλάνιζε το Γενικό Δείκτη από τις αρχές του έτους έδωσε τα εχέγγυα για μια γρήγορη -χωρίς υπόβαθρο – ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 670 με 675 μονάδων καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά 16 μηνών.

Διαγραμματικά, εάν ο Γενικός Δείκτης “δηλώσει” στις επόμενες συνεδριάσεις ότι “κατέχει” την περιοχή πέριξ των 670 μονάδων, το επόμενο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 700 μονάδες με το ποιο ουσιαστικό σημείο να βρίσκεται στις 730 μονάδες. Βέβαια επειδή σε αυτά τα επίπεδα τιμών ο Γενικός Δείκτης έχει από παλιά μια τάση “υποτροπιασμού”, κάτι που φάνηκε με την αποτύπωση ενός βραχυχρόνια αρνητικού Gravestone candlestick, καλό θα ήταν να μη “δηλώσει” περαιτέρω ανοδική αδυναμία, καθώς θα έδινε λαβές στους “Bears” για ένα “pullback” προς την προαναφερόμενη γραμμή στις 650 μονάδες περίπου.
Εκεί το αρνητικό σενάριο θα ήταν μια καθοδική καταστρατήγηση καθώς θα προκαλούσε έντονες ρευστοποιήσεις.

Πάνω στην αντίσταση των 1800 μονάδων “βρήκε” ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ψάχνοντας την αφορμή για να τη διασπάσει και να κινηθεί “λυτρωτικά” προς τα υψηλά του Μαΐου του 2015, στις 1870 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που δε βρει τη κατάλληλη αφορμή και δε μπορέσει να πατήσει πάνω από τις 1800 μονάδες, θα αναμέναμε έναν επανασχεδιασμό της ανοδικής δράσης με μια κατάβαση προς τη γνωστή περιοχή των 1760 μονάδων. Θετική είναι μέχρι τώρα η ανοδική διάσπαση, που επετεύχθη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στο γνωστό ταλαντωτή RSI.

Άκαρπο για τέταρτη φορά απέβη το “φλερτ” του Τραπεζικού δείκτη με τη γραμμή αντίστασης “W” αποτυπώνοντας στο ημερήσιο chart τιμών έναν σχηματισμό candlesticks με “άνω σκιές περίσκεψης” και αναμονής στην περιοχή των 783 με 778 μονάδων.

Έτσι ενώ η αδυναμία ανοδικής διάσπασης θα οδηγήσει καθοδικά προς το επίπεδο των 724 με 720 μονάδων, η επιβεβαιωμένη και με φίλτρο τουλάχιστον δύο συνεδριάσεων ανοδική της τμήση θα σπρώξει το Τραπεζικό Δείκτη προς την πολύ κρίσιμη περιοχή των 850 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με την ψυχολογία να μεταβάλλεται προς το καλύτερο και κάποιο ‘φως’ να διαφαίνεται σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Μάρτιος κλείνει χρηματιστηριακά πολύ κοντά στα ψηλά έτους” αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι επενδυτές έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία να “αγοράσουν” την προσδοκία του θετικού σεναρίου, διακόπτοντας την πολύμηνη στάση αναμονής, βελτιώνοντας τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη και αυξάνοντας την αξία στις ημερήσιες συναλλαγές.

Η εβδομάδα που κλείνει είναι η καλύτερη σε αξία συναλλαγών και εβδομαδιαία επίδοση για όλο το 2017. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στην Αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του δεκαετούς τίτλου υποχώρησε προς τα επίπεδα (6,65%) που οριοθετούν την “ζώνη συμφωνίας”. Ωστόσο σε επίπεδο γεγονότων υπάρχει ακόμα ασύμμετρη εικόνα, γεγονός που προβληματίζει σε ότι αφορά την βιωσιμότητα της ανοδικής κίνησης εφόσον υπάρξει νέος κύκλος καθυστερήσεων.

Η εβδομάδα που πέρασε κατέδειξε με αριθμούς ότι η Αγορά διψάει για μια συμφωνία. Το πρώτο χαμένο τρίμηνο της χρονιάς θα φανεί στα νούμερα των Τραπεζών, καθώς ήδη οι Τράπεζες επικοινωνούν στις τηλεδιασκέψεις των ετήσιων αποτελεσμάτων τους, τις τάσεις του α’ τριμήνου. Η μείωση των καταθέσεων, η αύξηση των επισφαλειών και η απόκλιση από τις οργανικές εκτιμήσεις του 2017, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις τάσεις που καταγράφονται στο ξεκίνημα της χρονιάς και που αποδίδονται αποκλειστικά στην καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Στο δεύτερο τρίμηνο που ξεκινάει, η Οικονομία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ανάκαμψης ακόμα και αν στο επόμενο άτυπο Eurogroup υπάρξει μια οριστική σύγκλιση. Αν και ο ωφέλιμος χρόνος είναι ακόμα αρκετός για να καλυφθεί μέρος από το χαμένο έδαφος, η χρήση ήδη βρίσκεται σε αρνητική αναθεώρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δυνητικό περιθώριο που μπορεί να προσφέρει στο δείκτη ο κλάδος.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τα όρια της ζώνης διαφυγής (670 μονάδες) από την πολύμηνη συσσώρευση τιμών έχοντας φτιάξει μια αισιόδοξη εικόνα δεικτών και διακυμάνσεων. Τα τρία “λευκά κεριά” στο ξεκίνημα της εβδομάδας και οι αυξανόμενοι συναλλακτικοί όγκοι συνοδεύτηκαν από ταυτόχρονα σήματα αγορών από MACD και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η αγοραστική “συγχορδία” είχε αποτέλεσμα, τα σώματα είχαν μικρή απόκλιση από τα υψηλά τους και οι διορθώσεις από την κατοχύρωση των γρήγορων κερδών έμειναν μέσα στις συνεδριάσεις σε μετριοπαθή επίπεδα. Οι ταλαντωτές ξεκόλλησαν από την ζώνη της ουδετερότητας και σταμάτησαν λίγο πριν τις υποτιμημένες ζώνες τιμών αφήνοντας ακόμα περιθώριο για κάτι παραπάνω. Η έξοδος από την συσσώρευση “κοιτάζει” επίπεδα 730 μονάδων, ωστόσο η διόρθωση της Παρασκευής δεν πρέπει να δώσει συνέχεια κάτω από τις 650 μονάδες, όπου όλα αναιρούνται και η τάση επιστρέφει πλέον στο γνωστό εύρος των 40 μονάδων στο οποίο κινείται από το Δεκέμβριο και μετά.

Εκτός από το άτυπο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας (7/4) οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων συνεχίζονται με την Μοτοδυναμική να δημοσιεύει την Δευτέρα 3 Απριλίου. “Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς και η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στην διάρκεια της ημέρας. Την Παρασκευή ανακοινώνουν ακόμα οι ΕΥΔΑΠ, Περσέας και τα Πλαστικά Θράκης, ενώ την ίδια ημέρα η International Intercontinental θα πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική Συνέλευση με θέμα, εκτός των άλλων, την διανομή μερίσματος 28 λεπτά ανά μετοχή.

Σήμερα

Με ήπια άνοδο στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην κατάσταση της αμερικανικής εμπορικής και οικονομικής πολιτικής μέσω δεδομένων που θα ανακοινωθούν από σήμερα.

Το Σάββατο, ιδιωτική έρευνα έδειξε πως η μεταποίηση στην Κίνα ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες της αγοράς αν και υπήρξε αύξησή της, ενώ στην Ιαπωνία η έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας έδειξε πως το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε πάλι λιγότερο από το αναμενόμενο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Κινέζο ομόλογό του, στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινείται 0,2% υψηλότερα, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημειώνει κέρδη 0,39% στις 19.050 μονάδες.

Κέρδη +0,13% σημείωσε στις 5.872,70 μονάδες ο δείκτης ASX, κατά 0,48% ενισχύεται ο δείκτηςHang Seng  και κατά 0,34% ο δείκτης Kospi . Κλειστές λόγω αργίας οι αγορές της Κίνας και της Ταϊβάν σήμερα .

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Χωρίς νεότερα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων κύλησε το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα οι επικεφαλής του κουαρτέτου να παραμένουν στις έδρες τους και τα όποια περιθώρια για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή να γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά, έως ανύπαρκτα. Επισήμως και ανεπισήμως η κυβέρνηση καταλογίζει στους δανειστές -κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε την ευθύνη για τις νέες καθυστερήσεις, αλλά ακόμη και τώρα εξακολουθεί να επιμένει ότι υπάρχουν περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και είναι απλά θέμα χρόνου το «διά ταύτα». Η τριμερής (θεσμοί, κυβέρνηση, επιχείρηση), την οποία προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης από την Κοζάνη, θα λειτουργήσει προς τον σκοπό αυτό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν… τακτοποιηθεί όλα.

Οι συνδικαλιστές το κατάλαβαν γι’ αυτό και έδωσαν ξανά ραντεβού με τον υπουργό «στους δρόμους», ο δε πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δεν εμφανίστηκε στην εν λόγω ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου παρέστησαν βουλευτές της περιοχής και εργαζόμενοι.

Στη σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα επιμένει το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο επιδιώκει να υπερβεί το όριο του 5% και να επιστρέψει στην Bundestag, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung, οι Φιλελεύθεροι απορρίπτουν τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις. Σε ένα τέτοιο όμως ενδεχόμενο, τάσσονται υπέρ ενός κουρέματος του χρέους, καθώς και υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Θα διασφαλίσουμε πλήρως τις θέσεις εργασίας και τον ρόλο της ΔΕΗ ως κεντρικού πυλώνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη.Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνούμε απόλυτα ότι η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος».

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικών συμφερόντων κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, ο οποίος ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα δίπλα από τον ΟΛΠ στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και της Ελευσίνας. Πηγές από την Cosco επιβεβαίωσαν στη «Ν» όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά τους, καθώς και ότι έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. 

Τη σταθερή δέσμευση και στήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης, εκσυγχρονισμού των θεσμών της αγοράς εργασίας και αναβάθμισης του κοινωνικού διαλόγου με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και την Πολιτεία, επανέλαβε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Θόδωρος Φέσσας, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ. Όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της ενεργού συνδρομής και παροχής τεχνογνωσίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στο χώρο της εργασίας. 

Την υψηλότερη κερδοφορία προ αποτιμήσεων στην ιστορία της ανακοίνωσε για το 2016 η Lamda Development.  Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, συνεχίζοντας τη θετική πορεία που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2013, και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA), κινήθηκε περαιτέρω ανοδικά παρουσιάζοντας αύξηση 8% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα €43 εκατ. Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €33,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 12,7% σε σχέση με το 2015.

Θετικά επέδρασε στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού, ρευστότητας και αποτελέσματος της Τράπεζας Πειραιώς για το 2016 η πειθαρχημένη εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, αλλά και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα τους περασμένου έτους, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε μείωση των δανείων σε καθυστέρηση κατά 2,5 δισ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 3,1 δισ. από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015.

Κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε το 2016 η Εθνική Τράπεζα, έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, στην Ελλάδα τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση το 2016 και διαμορφώθηκαν σε 818 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας και την αποκλιμάκωση των λειτουργικών δαπανών.

Στην επόμενη μέρα του ΟΠΑΠ εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Damian Cope κατά την ενημέρωση των αναλυτών, στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2016. Κατά την ενημέρωση παρουσιάστηκαν οι κυριότερες εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο του Οράματος 2020 και των στρατηγικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Την εξαγορά του 60% των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας από την ισπανική Repsol ανακοίνωσε σήμερα η Energean, που είχε αναλάβει τις έρευνες στις δύο περιοχές μετά από διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Η Repsol σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων την περίοδο 2017/2018, καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2018/2019», ανακοίνωσε η Energean. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η προ ημερών υποβολή του επίσημου βρετανικού αιτήματος για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. αναζωπύρωσε και πάλι τις συζητήσεις για το κόστος που συνεπάγεται η απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.  Τις δικές του εκτιμήσεις έκανε για το θέμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκύντερ Έτινγκερ, ο οποίος, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, επιχείρησε να προετοιμάσει τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη για αύξηση της οικονομικής τους συνεισφοράς προς την Ε.Ε. μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Το ενδεχόμενο διασύνδεσης της κορόνας με το ευρώ εξετάζει η Ισλανδία, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, επικαλούμενος τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.  Χάρη στην εκτίναξη του τουρισμού, η ισλανδική οικονομία αναπτύχθηκε το 2016 κατά 7,2% του ΑΕΠ, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της κορόνας αυξήθηκε κατά 15% έναντι του δολαρίου. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι παραπάνω τάσεις, η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ διερευνά το ενδεχόμενο διασύνδεσης του εθνικού νομίσματος με το ευρώ, με στόχο τον καθορισμό μίας σταθερής ισοτιμίας.

Νέα πυρά προς την Ουάσιγκτον εξαπέλυσε το Βερολίνο, με αφορμή τη στάση της Αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο διεθνές εμπόριο και την επιβολή προστατευτικών μέτρων. Η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ για τα νέα διατάγματα σχετικά με το ύψος των εμπορικών ελλειμμάτων. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας για τη διερεύνηση των αιτιών των ελλειμμάτων και την τιμωρία κρατών, τα οποία καταχρώνται τους κανόνες εμπορίου.

Η Ισπανία θα κατορθώσει να πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο του 3,1% του ΑΕΠ της που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για το 2017, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε συνεντεύξεις του σε δύο ισπανικές εφημερίδες. «Έχουμε έναν σώφρονα προϋπολογισμό με τον στόχο του να φθάνει το 3,1%, τον οποίο και θα πετύχουμε», τονίζει στην συνέντευξή του ο Λουΐς ντε Γκίνδος.

Η Credit Suisse δημοσίευσε καταχωρήσεις σε κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες, τονίζοντας την πολιτική της για μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή, καθώς η ελβετική τράπεζα επιχειρεί να περιορίσει το πλήγμα που δέχτηκε η φήμη της έπειτα από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών σε τρία από τα γραφεία της. Η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ελβετίας που εδρεύει στη Ζυρίχη ενεπλάκη σε διεθνή έρευνα την Πέμπτη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος όταν πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες έφοδοι στα γραφεία της στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Εντός του 2017 εκτιμάται ότι θα προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα από την εισαγγελική έρευνα στη Γερμανία, για το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen. «Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε φέτος τις έρευνες» τόνισε ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών της Κάτω Σαξονίας, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της VW. Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν της υποβολής 47 ατομικών μηνύσεων από διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι διεκδικούν χρηματικές αποζημιώσεις.