Skip to main content

Οι πλούσιοι της Κίνας μπορούν και πάλι να επενδύσουν στο εξωτερικό

Ύστερα από πάγωμα δύο ετών, οι κινεζικές αρχές δίνουν και πάλι το πράσινο φως στο πρόγραμμα, που επιτρέπει στις διεθνείς εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων αμερικανικοί κολοσσοί όπως η JPMorgan Chase, να αντλήσουν κεφάλαια από Κινέζους πελάτες για να τα επενδύσουν σε funds του εξωτερικού. 

Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στην κατεύθνυση της χαλάρωσης των capital controls, το οποίο αντανακλά την πρόθεση του Πεκίνου να ανοίξει την κινεζική αγορά, ακόμη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα σχετικά βήματα φαίνεται να επιταχύνονται, σε μία ένδειξη καλής θέλησης της χώρας απέναντι στους Αμερικανούς. Στην κατεύθυνση αυτή, όμως, συμβάλλουν τόσο οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας όσο και η αποδυνάμωση του δολαρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η JPMorgan έχει εξασφαλίσει μία πρώτη έγκριση για 50 εκατ. δολάρια, ενώ ανάλογη έγκριση περιμένει και η γαλλική BNP Paribas Asset Management. Οι κινεζικές αρχές, ωστόσο, δεν θα σταματήσουν σε τέτοιου είδους εγκρίσεις. Σχεδιάζουν να χαλαρώσουν σημαντικά τους κανόνες για επενδύσεις ξένων στην αγορά μετοχών, ασφαλειών και διαχείρισης κεφαλαίων. 

ΠΗΓΗ: Financial Times