Skip to main content

Απαλλαγή χονδρεμπορίου από μισθώματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ζητεί το ΕΒΕΘ

Την απαλλαγή και του χονδρικού εμπορίου ενδυμάτων και υποδημάτων από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ζητεί με επιστολή του προς στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Το ΕΒΕΘ εκφράζει την άποψη ότι στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος (Αριθμ. Α. 1025, ΦΕΚ Β’  538/11.02.2021, Πίνακας Α), στο οποίο περιλαμβάνεται πλήθος κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ), μεταξύ των οποίων ο 47.71 (λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα) και ο 47.72 (λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα), σκόπιμο και σωστό θα ήταν να συμπεριληφθεί και ο 46.42 (χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων), ο οποίος εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής της ίδιας απόφασης, στο Πίνακα Β, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ που απαλλάσσονται κατά 40% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Κατά το ΕΒΕΘ, παρότι το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων έχει παραμείνει «ανοικτό» σχεδόν καθ’ όλη της διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο έχει δεχθεί κι αυτό ισχυρούς κλυδωνισμούς, δεδομένου ότι «τροφοδοτεί» το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων, το οποίο για σημαντικά χρονικά διαστήματα παρέμεινε κλειστό, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο του click away, γεγονός που διατηρεί το επίπεδο των πωλήσεών του σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Το ΕΒΕΘ ζητεί επομένως να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμπερίληψης του κλάδου του χονδρικού εμπορίου ενδυμάτων και υποδημάτων σε όλα τα ευεργετικά μέτρα που θα προβλεφθούν για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.