Skip to main content

Talk of the market: Εμπρός …ιός και πίσω lockdown

Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για το χρηματιστήριο (ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,64%) αλλά σήμερα δηλώνουν παρόν και οι πωλητές ενώ το σημαντικό γεγονός στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με σημείο προσοχής την αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όπου τη θέση του Γιάννη Βρούτση ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Από την άλλη μεριά η χρονιά ξεκίνησε με κόντρα Εκκλησίας – Πολιτείας για το νέο lockdown, στο πλαίσιο του οποίου μεταξύ άλλων απαγορεύεται και ο εορτασμός των Θεοφανείων με ανοιχτές εκκλησίες, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση με προηγούμενη απόφασή της. Η Εκκλησία έχει παραγγείλει προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα. 

Εντωμεταξύ, ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων που υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας. Δεν έγινε πάντως λόγος για το αν θα ανοίξει και η αγορά την ίδια μέρα, παρά το γεγονός ότι σηματοδοτεί και την έναρξη των εκπτώσεων.

Έρχεται ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος τον Μάρτιο με επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Η υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες ώστε να ανοίξει εντός της επόμενης εβδομάδας η ηλεκτρονική πλατφόρμα “My Business Support” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.  

Σύμφωνα με την Markit, ο δείκτης μεταποίησης PMI Manufacturing της Ελλάδας αυξήθηκε σε 46,9 μονάδες το Δεκέμβριο του 2020 από 42,3 μονάδες το Νοέμβριο, σηματοδοτώντας μια σταθερή αλλά πιο ήπια επιδείνωση στον μεταποιητικό τομέα. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης και τα μέτρα περιορισμού είχαν αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των εταιρειών παραγωγής αγαθών. Παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο, ήταν ωστόσο ο δεύτερος ταχύτερος από τον Μάιο.

Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας θα γίνουν δεκτές στο κλείσιμο. Στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία, στις 4 Νοεμβρίου του 2020 το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε σε -0,20%.

Μητρώα για παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών δημιουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και καλεί τους παρόχους αυτούς να εγγραφούν έως 31 Ιανουαρίου 2021 – μετά θα υπάρχουν κυρώσεις... Στόχος είναι η λειτουργία αυτής της αγοράς σε ένα πλαίσιο κανόνων και η πρόληψη φαινομένων διακίνησης παράνομου χρήματος. 

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2020, στο πλαίσιο της συμβολής τους στην θωράκιση της οικονομίας, διέθεσαν κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον έλαβαν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών αξίας 45 δισ. ευρώ. 

Μεθαύριο Πέμπτη 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ.

Η Orlando-Equity Holding Limited (που ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο China Central and Eastern Europe Investment Co-Operation Fund II SCS SICAV-SIF και αυτό με τη σειρά του ελέγχεται από την China – CEE Management S.a.r.l.) κατέχει άμεσα στην Paperpack 3.558.802 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 90,02% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.

Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 23/12/2020 της θυροκολλήθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για την οποία, λόγω εορτών, έλαβε γνώση καθυστερημένα και διά της οποίας ακυρώνεται η απόφαση για την πώληση του Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο Τάχυ Θηβών, ισχύος 1,97 MW.

naftemporiki.gr