Skip to main content

Δίκη Folli-Follie: Άρχισε παρουσία των δύο βασικών κατηγορουμένων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιουτσου

Οι συνολικά 12 κατηγορούμενοι της, μεταξύ των οποίων είναι και η σύζυγός του ιδρυτή της εταιρείας, Καίτη Κουτσολιουτσου,  βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα κακουργήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η κακουργηματική πλαστογραφία, η κακουργηματική απάτη τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, η χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επιπλέον ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, βαρύνεται και  με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥ, η Alpha Bank και μεμονωμένοι επενδυτές.  Όλοι τους ισχυρίζονται ότι γεξαπατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφυλασσόμενοι μάλιστα να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίησή τους.

Δύο κατηγορουμενοι κινεζικής καταγωγής ως αγνώστου διαμονής δεν έλαβαν ποτέ κλήση για να δικαστούν. Ο συνήγορος του ενός ζήτησε να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα είτε στην αγγλική είτε στη κινέζική γλώσσα ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του για ποιους λόγους κατηγορείται. 

Παράλληλα, υποβλήθηκε η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές για κούρεμα χρέους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά.

Ψευδώς φέρονται να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.