Skip to main content

CNBC: H κρίση στην Αθήνα εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και φόβο

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας εξακολουθεί να πληγώνει τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων. Με το σχόλιο αυτό ανοίγει το ρεπορτάζ του CNBC για την «κληρονομιά», που έχει αφήσει η «οικονομική αναταραχή, που δοκιμάζει τη χώρα για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο σε ρεπορτάζ του πολλά έτη οικονομικής κακοδιαχείρισης σε συνδυασμό με την κουλτούρα των πελατιακών σχέσεων στην πολιτική, όπου αγαθά και υπηρεσίες ανταλλάσσονται για πολιτική στήριξη, έχουν εντείνει την μακράς διαρκείας ύφεση.  

«Η κρίση υπάρχει ακόμη. Και πλέον δεν έχει μία μορφή, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Δεν νομίζω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα τώρα. Είναι πραγματικά μία περίοδος προβλημάτων για την Ελλάδα» σχολιάζει 23 φοιτητής. 

«Πρέπει να χαμογελάμε και να προσποιούμαστε» σχολιάζει άλλος. 

Το ρεπορτάζ θυμίζει πως φτάσαμε στο μνημόνιο το 2010 και εν συντομία τι ακολούθησε για να βγούμε από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. «Ήταν οχτώ χρόνια πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής» σχολιάζει. Σημειώνει πως μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κρίσης είναι ο αριθμός των νέων που έφυγαν από τη χώρα. Το 2016 περίπου 20.000 νέοι ηλικίας 25 έως 29 ετών και επιπλέον 14.000 ηλικίας 20 έως 24 ετών την εγκατέλειψαν, σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Analytica. O αριθμός ήταν περίπου διπλάσιος σε σχέση με το 2010. 

Σημειώνει επίσης πως στη χειρότερη στιγμή της, το 2011, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 9,1%. Ανέκαμψε ελαφρά το 2014, για να επιστρέψει την επόμενη χρονιά και πάλι σε ύφεση. Φέτος διανύει το τρίτο έτος ανάπτυξης, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό να κάνει τους Έλληνες πιο χαρούμενους, αναφέρει το CNBC. Kαι εξηγεί πως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει πολλά. 

Στα μεγάλα αγκάθια προσδιορίζει τα προβλήματα στην αγορά εργασίας, αλλά και την υψηλή φορολόγηση, σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής είναι στο 28% και για τα εισοδήματα φτάνει έως και το 45%, ενώ και ο ΦΠΑ είναι στο 23%. Ωστόσο αυτά το κυριότερο πρόβλημα είναι διαρθωτικό. 

«Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι φόροι. Το πρόβλημα είναι η διάρθρωση της οικονομίας, ο τρόπος, που οι ελληνικές εταιρείες εργάζονται και το γεγονός ότι η πλειονότητά τους είναι πολύ μικρές. Χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας» δηλώνει χαρακτηριστικά 45χρονος πολίτης. 

naftemporiki.gr