Skip to main content

Ιαπωνία: Ποινική δίωξη στον Γκοσν, πιέσεις στον Λίβανο

Ποινική δίωξη θα ασκήσει η Ιαπωνία στον πρώην επικεφαλής της Nissan Κάρλος Γκοσν, όπως ανακοινώθηκε στον απόηχο της κινηματογραφικού τύπου απόδρασή του από τη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μαζάκο Μόρι είπε ότι η προσπάθεια του Γκοσν να αποφύγει τη δίκη είναι παράνομη.

Ο Γκοσν απέδρασε από τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό αυστηρή κράτηση και κατ’ οίκον περιορισμό, εν όψει της δίκης του, από τη στιγμή που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο το 2018 με την κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος ενόσω είχε ακόμη τα ηνία της Nissan.

Όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα, ο Γκοσν απέδρασε από το Τόκιο μέσω ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας και χρησιμοποίησε τουρκικά ιδιωτικά τζετ για να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στη Βηρυτό, όπου και είχε περάσει μέρος της παιδικής του ηλικίας και όπου τον περίμενε η σύζυγός του. Για τον λόγο αυτό έχει και λιβανική υπηκοότητα.

Οι ιαπωνικές αρχές εμφανίστηκαν χθες αποφασισμένες να πιέσουν τον Λίβανο για την έκδοση του Γκοσν, παρότι ο Λίβανος δεν συνηθίζει να εκδίδει τους υπηκόους του. Κάμερες ασφαλείας έδειξαν επίσης τον 65χρονο να φεύγει από την κατοικία του στο Τόκιο μόνος του το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, για να συναντήσει εν συνεχεία δύο άνδρες σε ξενοδοχείο του Τόκιο που τον βοήθησαν να δραπετεύσει με υπερταχεία από το Τόκιο στην Οσάκα για να μεταβεί εν συνεχεία στο αεροσκάφος.