Skip to main content

Οι επενδυτές επανεξετάζουν το ρίσκο στη Μέση Ανατολή

Οι αναταράξεις με τις οποιες κατέφθασε το 2020 στις διεθνείς αγορές, σήμερα απουσιάζουν. Oι ασιατικές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι νωρίς το πρωί και τα futures δείχνουν άνοδο και στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ενώ και ο χρυσός, που λειτουργεί ως καταφύγιο, υποχωρεί. Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- τουλάχιστον έως την επόμενη είδηση, που θα προκαλέσει φόβο. 

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, που αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε σκαρφαλωσει στα υψηλά επτά ετών των 1.582,59 δολαρίων ανά ουγκιά, σήμερα υποχωρεί στα 1.558,67 δολάρια. Την ίδια ώρα το μπρεντ καταγράφει πτώση στα 68,05 δολάρια το βαρέλι, όταν στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε φτάσει έως και τα 70,74 δολάρια. Ανάλογη πτώση για το αμερικανικό αργό στα 62,50 δολάρια. 

Στα χρηματιστήρια της Ασίας την παράσταση έκλεψε ο Nikkei με άλμα 1,4%, ενώ μικρότερη άνοδο (0,5%) είχαμε για τα blue chips της Σαγκάης. Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο ετοιμάζονται να ανοίξουν με άνοδο της τάξης του 0,4% με 0,5%, όπως αποκαλύπτουν τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανατιμάται ελαφρά στα 1,1192 δολάρια, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση στα 1,1240 δολάρια. Η στερλίνα ενισχύεται επισης στα 1,3173 δολάρια.

naftemporiki.gr