Skip to main content

Συμφωνία στο «και πέντε» για τη δόση;

Με μικρό καλάθι από ελληνικής πλευράς συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, το Eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος εξηγούσε ότι οι εκκρεμότητες επιμένουν και εκτιμούσε ότι «οι πιθανότητες για αναβολή της δόσης είναι πλέον πάρα πολλές». Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως, καθώς η μάχη για να πειστούν οι θεσμοί συνεχίζεται έως την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση θεαματικών εξελίξεων μέσα στην ημέρα, θα μπορούσε να συνεδριάσει το EWG εκτάκτως αύριο το πρωί.  

Έντονα συζητείται και  το σενάριο και μίας συμφωνίας στο «και πέντε», δηλαδή μίας θετικής δήλωσης από τους Ευρωπαίους υπουργούς αύριο, που δεν θα δίνει μεν το οριστικό πράσινο φως στη δόση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αλλά θα εξουσιοδοτεί το EWG να λάβει την απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι άτυπη και έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Ωστόσο το EWG θα μπορούσε να επικυρώσει απόφαση για εκταμίευση της δόσης ακόμη και πριν από αυτή την ημερομηνία αν αύριο λάβει τη σχετική εντολή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία δήλωση από το Eurogroup περί σημαντικής προόδους στα προαπαιτούμενα, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. 

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει βέβαια αυτό του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ουσιαστικά παραμένει η εκκρεμότητα με τους θεσμούς για το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι τα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας. Πάντως το νομοσχέδιο θα πρέπει απαρέγκλιτα να κατατεθεί όχι αργότερα από την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες πρέπει να στείλουν στον SSM τους νέους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του μήνα.

Έχοντας πάντως γεφυρωθεί όλες οι διαφορές με τους θεσμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία όσο και σε ό,τι αφορά τους υπερήμερους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη για τους οποίους δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα ένταξής τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Η πλατφόρμα αναμένεται πιλοτικά να μπορέσει να λειτουργήσει στις αρχές του Απριλίου

naftemporiki.gr