Skip to main content

ΔΝΤ: Όχι σε όλα στα εργασιακά

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Στην κατηγορηματική άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσέκρουσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Η εκπρόσωπος του Ταμείου απέρριψε όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία χαρακτήριζε ως σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον προ – εγκριτικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις».

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες το ΔΝΤ ζητεί τα εξής:

  • Κατάργηση του προ εγκριτικού ρόλου του Υπ. Εργασίας στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων
  • Αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8 – 10%
  • Απορρίπτει κατηγορηματικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
  • Ζητεί θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στη χώρα μας του lockout
  • Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.

Για μία ακόμα φορά τον τόνο στη σημερινή διαπραγμάτευση έδωσε το ΔΝΤ, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών έκαναν επισημάνσεις σε θέματα ήσσονος σημασίας.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαπραγμάτευσης που αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη καθώς οι δανειστές ζητούν περικοπή κατά 1,4 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Στο θέμα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών καθώς το ΔΝΤ ζητεί θεσμοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής δηλαδή από το 2018, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή αυτών των μέτρων μαζί με τα «αντίμετρα» από το 2019 ή από το 2020 και μετά.

Μετά το τέλος της σημερινής διαπραγμάτευσης η οποία ήταν και η συντομότερη των τελευταίων πέντε ημερών καθώς διήρκησε 2,5 ώρες, οι επικεφαλής των θεσμών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή καθώς σήμερα θα παραμείνουν για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά, όπως είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων για μετά το 2019, έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.