Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η ΕΚΤ έχει ακόμη μια θηλιά γύρω από το λαιμό μας

Σε βραχυχρόνιες εκδόσεις χρέους θέλει να προχωρήσει η Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προειδοποιώντας πως αν η ΕΚΤ δεν το δεχτεί, αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

«Θα επιστρέψουμε τότε στο θρίλερ που είδαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου» σημειώνει, αναφερόμενος στην ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα συμφώνησε σε τετράμηνη παράταση της στήριξής της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει μια θηλιά γύρω από το λαιμό μας» προσθέτει, σύμφωνα αποσπάσματα της συνέντευξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. 

Ο κ. Τσίπρας τονίζει επίσης ότι δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ γιατί αγαπάει, όπως λέει, την Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως η Ευρωζώνη είναι σαν ένα πουλόβερ «το ξήλωμα του οποίου, έτσι και ξεκινήσει είναι αδύνατο να διακοπεί».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στις έξι μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν τη Δευτέρα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες απο την κυβέρνησή του: «Πρώτον: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, μέσω της οποία θα παρέχονται οι υπηρεσίες του δημοσίου». Η κάρτα αυτή θα εξασφαλίσει τόσο την παροχή τροφίμων αλλά και την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναφέρεται ακόμη στην αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις, την εγκατάσταση ενός ανεξάρτητου φορολογικού συμβουλίου και την ίδρυση μιας Task Force φορολογικού ελέγχου, τα στελέχη της οποίας θα ανανεώνονται κάθε δύο μήνες προκειμένου να αποκλειστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κύριος Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη να δείξει περισσότερη συγκράτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ζήτησα από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από τον κύριο Βαρουφάκη».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters