Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι Ασιατικές μετοχές ήταν έτοιμες σήμερα το πρωί για την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη την Πέμπτη, αφού μια αισιόδοξη έκθεση με στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και ένα ράλι σε μια σειρά από βασικά προϊόντα ανέβασε τις ορέξεις για ανάληψη κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ενέργεια και οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τη Wall Street υψηλότερα, την Τετάρτη, δίνοντας στο Dow άνοδο +0,2%. Ο S & P 500 σκαρφάλωσε 0,41% και ο Nasdaq +0,29%. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ένα μέτρο της ανησυχίας των επενδυτών, έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής φέτος. Το επενδυτικό φρόνημα ενισχύθηκε από μια έκθεση που δείχνει πως οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μια εκπληκτικά ισχυρή εγγραφή των 214.000 νέων θέσεων τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας στην φήμη ότι η έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής θα είναι επίσης αισιόδοξη.
Ωστόσο, ρωγμές στην παγκόσμια προοπτική παραμένουν, γιατί παρά την πρόσφατη αναπήδηση στα βασικά εμπορεύματα, οι τιμές είναι ακόμη πολύ χαμηλές και πολλά χρήματα έχουν δανειστεί με βάση την υπόθεση ότι δεν θα ήταν. Επίσης υπάρχουν πολλές ανησυχίες, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να απογοητεύσει τις προσδοκίες για επιθετική χαλάρωση, όταν θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα – όπως ακριβώς συνέβη τον Δεκέμβριο.
Μετά από πολλές συνεδριάσεις που οι επενδυτές στα παράγωγα έδιδαν προπορεία στον υποκείμενο δείκτη έναντι του ΣΜΕ Μαρτίου, αποφάσισαν χθες να σπάσουν αυτή την «παράδοση» με 0,5 της μονάδας υστέρηση του 25άρη έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς. Πιθανά να τους έπεισε η αποφασιστικότητα των κινήσεων που έγιναν την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης. Τότε που εμφανίστηκαν τα μέγιστα μέρας και ο τζίρος είχε πιάσει επίπεδα πάνω από τα 27 εκατ. ευρώ. Ενώ λοιπόν μετά έπεσαν οι ρυθμοί δεν υπήρξε αντίστοιχη υποχώρηση των τιμών που όριζαν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Άλλωστε ο 25άρης εκτός από τις 11:20 και στις 13:05 πέρασε πάνω από τις 149 μονάδες και υποχώρησε ως τις 146 ορίζοντας την οροφή ημέρας στις 149 μονάδες.
Στην πρόσφατη προϊστορία του 25άρη αυτά τα επίπεδα τιμών αντιστοιχούν στο τέλος Ιανουαρίου και συγκεκριμένα μια μέρα πριν το τέλος μιας ανοδικής αντίδρασης (στις 155,54 μονάδες) μετά την εγγραφή του πυθμένα για τον Ιανουάριο στις 142,91 μονάδες, με ελάχιστο μέρας τότε και ελάχιστο μήνα τις 140,99 μονάδες. Ήταν η σύνοδος στις 21/01 και ακολούθησαν μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων, ως την πρώτη σύνοδο του Φλεβάρη. Άρα στατιστικά για να συναντήσει ο δείκτης την οροφή της αντίδρασης από τοπικό πυθμένα απομένει μια άνοδος 10 μονάδων.
Πιθανά αυτό περιμένουν οι traders αφού διαπίστωσαν πως έγινε το 5 στις 5 με τις τελευταίες συνεδριάσεις να διαψεύδουν την απαισιοδοξία τους. Δεν είναι απλό το στοίχημα που προκλήθηκε από την ως τώρα άνοδο γιατί αν ξεπεραστούν τα επίπεδα της τοπικής κορυφής του Ιανουαρίου θα σημαίνει πως τα χαμηλά του Φλεβάρη είναι το σημείο καμπής στην πτώση που κρατά από το Δεκέμβριο του 2014.
Στην προσπάθεια αναζήτησης των αιτίων που προκάλεσαν το πέντε ανοδικά κλεισίματα στις πέντε τελευταίες συνόδους οι εγχώριοι παράγοντες ανακαλύπτουν σενάρια επί των οποίων μπορεί να στηριχθεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ. Παράλληλα δηλώνουν σταθερά την επιφύλαξή τους που προκαλείται από την απουσία επιχειρημάτων, που μπορούν να αποδεχθούν, για την ανοδική διάθεση των τελευταίων συνεδριάσεων.
Η στήλη που είχε αποφασίσει να στηριχθεί στην στατιστική από την αρχή της βδομάδας είχε επισημάνει πως ήταν πιθανή υπό προϋποθέσεις η υπέρβαση του επιπέδου των 520 μονάδων και αν αυτό επαληθευόταν περίμενε η ζώνη μεταξύ 535 και 545 μονάδων. Τελικά ο χρόνος εντός του οποίου οδήγησαν τον μέσο όρο όχι μόνο πάνω από τις 520 μονάδες (από τις 21/1) αλλά κοντά στον πυθμένα των 560 από τις 9/12/2015, αποκαλύπτει την αναγνώριση υπερβολών στις πιέσεις του τρέχοντος έτους.
Κάτι αντίστοιχο φάνηκε να αναγνωρίζει την Τρίτη και όλη την τρέχουσα εβδομάδα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, για το σύνολο των μετοχικών αξιών. Γιατί τις πίεσαν εξαιρετικά, για να προεξοφλήσουν την επιστροφή της παγκόσμιας ανάπτυξης σε ύφεση. Τελικά, τα δεδομένα δεν επαλήθευσαν το χειρότερο σενάριο και έτσι, τέθηκαν οι βάσεις για ένα ράλι ανακούφισης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ήπια ανοδικά τερμάτισαν στην χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω των έντονων διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 16.899,44 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,29% στις 4.683,07 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,41% στις 1.986,31 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της DuPoint εμφάνισε απώλειες άνω του 1% ενώ η Pfizer ενισχύθηκε κατά 0,3%. «Βουτιά» της τάξης του 4,5% κατέγραψε από την πλευρά της, η Monsanto, λόγω της υποβάθμισης των οικονομικών της στόχων. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, ο στόχος για τα καθαρά κέρδη ανέρχεται στα 4,40 – 5,10 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 5,10 – 5,60 δολαρίων ανά μετοχή προηγουμένως.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνιζε ήπια κέρδη, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,57% στα 33,86 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,03% στα 36,43 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της Rexall Health από την Katz Group ανακοίνωσε η McKesson Corp, με το αντίτιμο της συναλλαγής να ανέρχεται στα 2,2 δισ. δολάρια. Η Rexall Health είναι αλυσίδα φαρμακείων λιανικής, διαθέτοντας 470 υποκαταστήματα, σε ΗΠΑ και Καναδά. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.
Κατά 214.000 αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 185.000 θέσεων έναντι 193.000 τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, κατά 25% αποφάσισε να περικόψει το πρόγραμμα επενδύσεών της η Exxon Mobil Corp., επιχειρώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα επενδύσεων για το 2016 ανέρχεται στα 23 δισ. δολάρια, με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για «αναγκαίες προσαρμογές στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου». Συνολικά, το τρέχον έτος, η Exxon Mobil θα προβεί στην έναρξη 10 νέων projects, με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικτά πρόσημα εμφάνισαν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου και των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% στις 6.136 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,56% στις 9.771 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,28% στις 4.419 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,5% στις 340,13 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Anglo American και Αntofagasta ενισχύθηκαν άνω 3% ενώ αντίθετα, η μετοχή της ITV υποχώρησε κατά 5% λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων. Η βρετανική Virgin Money παράλληλα, εκτινάχθηκε κοντά στο 5% δεχόμενη ώθηση από την αύξηση των ετήσιων κερδών κατά 53%.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνιζε ήπια κέρδη, καθώς τα συμβόλαια WTI κέρδιζαν +1,08% στα 34,77 δολάρια και τα συμβόλαια Brent +0,84% στα 37,12 δολάρια.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 4,11% στις 16.747 μονάδες ενώ στην Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 1,60% στις 1.947 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,01% στις 5.021 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη τερμάτισε με κέρδη κατά 4,24% στις 2.849 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 4,8% στις 475,46 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ ενισχύθηκε κατά 3,14% στις 20.017 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε «αρνητικό» υποβάθμισε o Moody’s το outlook (προοπτικές) της αξιολόγησης της Κίνας, υπογραμμίζοντας τις σημαίνουσες οικονομικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν το υψηλό δημόσιο χρέος και τα αδύναμα συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα.
Ο Moody’s διατήρησε σε «Aa3» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας, προειδοποιώντας ωστόσο, με υποβάθμιση το Πεκίνο, εφόσον υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Κατά 3 μονάδες βάσης αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 το επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 2,09% έναντι 2,06% τον Δεκέμβριο του 2015.
Παράλληλα, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,23%. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο νέων καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 0,64% και 0,25% , αντίστοιχα.
Σημαντική υποχώρηση εμφάνισαν τον Ιανουάριο του 2016 οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές διολίσθησαν κατά 6,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2015 και κατά 2,9% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015.
Όσον αφορά την Ε.Ε., οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 2,9% έναντι του Ιανουαρίου και κατά 1% έναντι του Δεκεμβρίου. Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση, εκτός της Ελλάδος, εμφανίστηκε στην Ολλανδία (6,8%), στην Κύπρο (6,6%) και στην Σλοβακία (5,3%).
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ την δεύτερη μέρα του Μαρτίου, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ανώτερους από της προηγούμενης μέρας, και κατάφεραν να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ακόμα ψηλότερα αποφασιστικά, δηλαδή χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής.
Διεθνώς επικράτησε ελαφρά πτωτική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας γιατί επέστρεψαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και τις μετοχές του ενεργειακού τομέα. Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν μεικτή εικόνα το ΧΑ εμφάνιζε σταθερότητα στην τάση και οι θεσμικοί παρουσίασαν μόνιμη διάθεση για αγορές στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου. Δε θα λέγαμε ότι διαχωρίστηκε απόλυτα από την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αλλά το ΧΑ διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία.
Σήμερα τα υψηλά ημέρας κατακτήθηκαν αμέσως μετά τη συμπλήρωση 40 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης και η εγγραφή του μέγιστου αντιστοιχούσε σε μεταβολή του ΓΔ +4,35% στις 542,72 από 522,98 μονάδες και του 25άρη ως +5,67% στις 149,26 από 142,93. Το ελάχιστο των δεικτών ήταν η τιμή ανοίγματός τους που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα της τάξης του +0,7%. Πριν τις 13:10 οι δείκτες επέστρεψαν ξανά σε επίπεδα κοντά στο μέγιστο μέρας έχοντας πλάγια κίνηση κοντά σε αυτά τα επίπεδα σταθερά. Μετά με γλυκιά πτωτική κλίση συνέχισαν την πλάγια κίνησή τους σε επίπεδα τιμών που ήταν 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τη μέγιστη ανοδική τους μεταβολή.
Το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο του ΓΔ στο δεύτερο μέρος ήταν οι 534 μονάδες που αντιστοιχούσε σε άνοδο +2,66% και του 25άρη οι 145,6 που αντιστοιχούσε σε άνοδο +3,09%. Η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου δεν άλλαξε το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε αρκετά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (2 από 9) έναντι των ανοδικών (22 από 14) με ένα (ΜΟΗ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 3 είχαν πτώση και 3 ήταν αμετάβλητες. Στα 98,076 από 67,705 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 47,6 από 32,58 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,18%, ο CAC είχε μεταβολή -0,08%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,56%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα καθοδική τάση που στη συνέχεια επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,55% και -0,44%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,02% και έφθασε στις 535,78 από 520,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 146,28 από 141,25 με μεταβολή +3,56%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη που έκλεισαν πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +9,93% από -1,11%, Κατασκευές Υλικά +5,44% από +0,71%, Υγείας +3,63% από -2,66%, ο 25άρης +3,56% από +0,85%, Ταξίδια Αναψυχή +3,21% από +3,46%, ο ΓΔ +3,02% από +0,65%, ο FTSEM +2,97% από +0,17%, Πρώτων Υλών +2,65% από +1,82%, Κοινής Ωφέλειας +2,04% από -1,48%, Ακίνητης Περιουσίας +1,82% από -3,13%, Τεχνολογίας +1,75% από -0,63%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,67% από -0,24%, Τηλεπικοινωνιών +0,90% από +1,84%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,88% από +2,80%, Εμπορίου +0,86% από +0,33%, Πετρελαίου Αερίου +0,56% από +0,28%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Χημικών -2,86% από +0,72%, Τροφίμων Ποτών -1,74% από +2,41%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,49% από +1,91%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από +6,87% και Μέσων Ενημέρωσης.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 98,076 από 67,705 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,829 από 3,795 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 79,027 από 62,161 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,301 από 1,190 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,154 από 39,199 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 180,318 από 111,821 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 72 από 51 των καθοδικών σε 33 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 15.
Τεχνική ανάλυση
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ από τη Δευτέρα επεσήμανε:
«Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το διαγραμματικό τοπίο θα καθοριστεί από την ανοδική διαπερατότητα της ζώνης των 136 με 140 μονάδων, καθώς θα ανοίξει το πεδίο για ανοδική κίνηση προς το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 155 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση εκδήλωσης έντονης αδυναμίας ανοδικής τμήσης των 140 μονάδων θα επιφέρει νέο “pullback” προς τις 125 με 122 μονάδες».
Η στήλη από την 01/03 σημείωνε: «Μήνυμα για προσέγγιση οροφής από τον 25άρη στέλνει η τεχνική ανάλυση καθώς ο τοπικός πυθμένας του Ιανουαρίου ορίστηκε στη σύνοδο της 21 εκείνου του μήνα με κλείσιμο στις 142,91 μονάδες αλλά ελάχιστο μέρας τις 140,99. Χθες ο δείκτης έπιασε τις 140,68 μονάδες και στατιστικά σήμερα αναμένεται αυτός ο πυθμένας να αποτελέσει οροφή στην κίνηση για ψηλότερα επίπεδα. Γενικότερα από τα δεδομένα του διμήνου κρίσιμο γεγονός μπορεί να θεωρηθεί η υπέρβαση των 145 μονάδων με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή του στις 155 μονάδες».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Η αύξηση των προσδοκιών για ηπιότερες Μεταρρυθμίσεις και ολοκλήρωση μιας θετικής αξιολόγησης πριν το Πάσχα (η Γερμανική Πλευρά έχει αναγνωρίσει το σημαντικό βάρος της Ελλάδας από το Μεταναστευτικό και φέρεται διατιθέμενη να προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του σκληροπυρηνικού ΔΝΤ στη σημερινή συνάντησή τους), σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των Ξένων Δεικτών και την μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ το δ΄3μηνο του 2015, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, μετατρέποντας την μέχρι πρότινος ανακλαστική αντίδραση σε ανοδική κίνηση, εκτιμά .
Άλλωστε, η τελευταία καθοδική κίνηση, η οποία οδήγησε σε πολυετή χαμηλά, ξεκίνησε από τις 557,16 μονάδες σε επίπεδο κλεισίματος στις 01/02/2016, οριοθετώντας τοιουτοτρόπως τον επόμενο στόχο για το Γενικό Δείκτη (539 μονάδες η αντίσταση χαμηλότερα και 576 μονάδες η αντίσταση υψηλότερα).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως και η διακύμανση της απόδοσης των βασικών Κρατικών χρεογράφων αναφοράς, με αυτό της 10ετίας να υποχωρεί στο 10,2% (11,8% υψηλό Φεβρουαρίου) σε επίπεδα 08/02/2016, της 5ετίας στο 12,1% (15,1% υψηλό Φεβρουαρίου) σε επίπεδα 05/02/2016 και της 2ετίαςστο 11,1% (15,8% υψηλό Φεβρουαρίου) επίπεδα 04/02/2016.
Η έλευση του Μαρτίου είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την Ελλάδα, καθώς στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία, θα υπάρξουν εξελίξεις για το Μεταναστευτικό, το οποίο έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την Χώρα.
Στο μεσοδιάστημα το ενδιαφέρον θα εστιασθεί πρωτίστως στην κάμψη, ή μη, των απαιτήσεων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, στα αποτελέσματα έτους των συστημικών Τραπεζών και στη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών για το Μεταναστευτικό στις 04/03.
Στο Εξωτερικό, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα υποχρεωτικά αποθεματικά των Τραπεζών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας, μπορεί να αποτέλεσε στην τρέχουσα φάση αφορμή ανόδου των Αγορών, ωστόσο καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της Οικονομίας, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από την υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας του Φεβρουαρίου στις 49 μονάδες. Μικτή εικόνα σχετικά με τις εκτιμήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας για τον Φεβρουάριο σε Ηνωμένο Βασίλειο (50,8 μονάδες) και Γερμανία (50,5 μονάδες), με την επίδοση των ΗΠΑ, καίτοι βελτιωμένη, να κλείνει στις 49,5 μονάδες.
Εν κατακλείδι, οι συνθήκες που χαρακτηρίζουν τις Διεθνείς Αγορές και το Εσωτερικό δεν έχουν μεταβληθεί επί της ουσίας, στο τελευταίο χρονικό διάστημα, που να δικαιολογούν μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις υψηλού ποσοστού των χαρτοφυλακίων, ενώ από την άλλη οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών ακόμα και των σημαντικών Χωρών, έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα το ίδιον όφελος.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ήταν έτοιμες σήμερα το πρωί για την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη την Πέμπτη, αφού μια αισιόδοξη έκθεση με στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και ένα ράλι σε μια σειρά από βασικά προϊόντα ανέβασε τις ορέξεις για ανάληψη κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πετρέλαιο δεν επηρεάστηκε από το ρεκόρ στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να εστιάσουν σε ένα σχέδιο του ΟΠΕΚ να παγώσει την παραγωγή, κρατώντας ζωντανή την άποψη ότι η αγορά είχε πυθμένα τελικά μετά από ρευστοποιήσεις δύο ετών.
Η τιμή του αργού ΗΠΑ CLc1 έφτασε στα 34,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ LCOc1 επίσης αυξήθηκε 9 σεντς, φθάνοντας στα 37,02. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε το πρωί +0,9% για να επιτευχθεί κορυφή επτά εβδομάδων, αφού αυξήθηκε 2,6%, την Τετάρτη.
Οι υψηλότερες τιμές του χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος βοήθησαν τις μετοχές της Αυστραλίας που με άνοδο 1,15% βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο σε σχεδόν δύο μήνες. Ο δε Nikkei Της Ιαπωνίας κέρδιζε στο πρώτο μέρος 0,8%, μετά από ένα άλμα +4% την προηγούμενη συνεδρία και ανέβηκε στο +1,28%.
Η Ενέργεια και οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τη Wall Street υψηλότερα, την Τετάρτη, δίνοντας στο Dow άνοδο +0,2%. Ο S & P 500 σκαρφάλωσε 0,41% και ο Nasdaq +0,29%. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ένα μέτρο της ανησυχίας των επενδυτών, έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής φέτος.
Το επενδυτικό φρόνημα ενισχύθηκε από μια έκθεση που δείχνει πως οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μια εκπληκτικά ισχυρή εγγραφή των 214.000 νέων θέσεων τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας στην φήμη ότι η έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής θα είναι επίσης αισιόδοξη.
Ωστόσο, ρωγμές στην παγκόσμια προοπτική παραμένουν, γιατί παρά την πρόσφατη αναπήδηση στα βασικά εμπορεύματα, οι τιμές είναι ακόμη πολύ χαμηλές και πολλά χρήματα έχουν δανειστεί με βάση την υπόθεση ότι δεν θα ήταν.
Επίσης υπάρχουν πολλές ανησυχίες, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να απογοητεύσει τις προσδοκίες για επιθετική χαλάρωση, όταν θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα – όπως ακριβώς συνέβη τον Δεκέμβριο.
Τότε οι αγορές αντέδρασαν βίαια, οδηγώντας το ευρώ σε εκτίναξη 3% σε μία μόνο συνεδρία. Φοβούμενοι μια επανάληψη, οι επενδυτές κρατούνε το ευρώ στα 1,0871 δολάρια και εκτός ενός του μηνός σε χαμηλό των 1,0825
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αιχμηρός για μια ακόμη φορά σε ό,τι αφορά τη στάση που κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος
Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος ερευνών Chatham House στο Λονδίνο. «Τα πολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ, επίσης, ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο τέλος, εάν κλείσει η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι ένα κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.
Την ανάγκη εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί, υπενθύμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομιών, αναφερόμενη στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν έκανε ειδική μνεία και στο προσφυγικό ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί ένα διακριτό θέμα έναντι του οικονομικού προγράμματος.
Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία, ανέφερε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την αναβολή της αξιολόγησης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, έκανε λόγο για εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις και παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
Υψηλές χαρακτήρισε τις εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορεί να γίνεται καταβολή των συντάξεων». Μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές είναι «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη». «Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της τριετίας, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μία πραγματική μείωση των εισφορών» διευκρίνισε.
Σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τηλέτυπος θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που δεν υλοποιήθηκε στο χρονικό πλαίσιο της άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, την 1.3.2016 έληξε η προθεσμία ασκήσεως του δικαιώματος προτιμήσεως των μετόχων της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15.118.950 ευρώ με την έκδοση 50.396.500 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας και τιμής διαθέσεως 0,30 ευρώ ανά μετοχή, σε αναλογία μίας νέας μετοχής ανά δύο υφιστάμενες, όπως είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 26.5.2015.
Βελτίωση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών κατέγραψε η Eurobank στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, στα 188 εκατ. ευρώ από 166 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Η τράπεζα είχε αύξηση στα έσοδα από τόκους και προμήθειες και οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 5,8%, ενώ τα αποτελέσματα επιβάρυναν οι υψηλές προβλέψεις που θωρακίζουν τον ισολογισμό. Στο τέταρτο τρίμηνο, οι προβλέψεις ανήλθαν στα 271 εκατ.ευρώ από 256 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και για το σύνολο του έτους, διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2,66 δισ. ευρώ έναντι 2,26 δισ. ευρώ το 2014.
Την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Lamda Development, για το σύνολο του 2015.
Την ίδια ημέρα, θα υπάρξει ενημέρωση των αναλυτών, μέσω τηλεδιάσκεψης. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναμένεται να προτείνει τη μη καταβολή μερίσματος για το προηγούμενο έτος.
Aπό τη θέση της γενικής διευθύντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, παραιτήθηκε η Μαριάννα Πολιτοπούλου. Η διοίκηση της τράπεζας ευχαρίστησε θερμά την κ. Πολιτοπούλου για την «ουσιαστική συνδρομή της στην ανάπτυξη της λειτουργίας διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας και του ομίλου, τονίζοντας ιδιαίτερα το ήθος και τον επαγγελματισμό της, στοιχεία που συνέβαλαν στην αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων της σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
Ειδήσεις από το εξωτερικό
H Ευρώπη έχει βγει από την κρίση πιο δυνατή από ποτέ, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο. Όπως εξήγησε, πλέον, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Κατά 3 μονάδες βάσης αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 το επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 2,09% έναντι 2,06% τον Δεκέμβριο του 2015. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,23%. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο νέων καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 0,64% και 0,25% , αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, ο κατασκευαστικός δείκτης PMI της Μarkit υποχώρησε στις 54,2 μονάδες έναντι 55 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 55,5 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι η άνω των 50 μονάδων επίδοση υποδηλώνει την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου.
Κατά 214.000 αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 185.000 θέσεων έναντι 193.000 τον Ιανουάριο.
Κατά 25% αποφάσισε να περικόψει το πρόγραμμα επενδύσεών της η Exxon Mobil Corp., επιχειρώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα επενδύσεων για το 2016 ανέρχεται στα 23 δισ. δολάρια, με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για «αναγκαίες προσαρμογές στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου».
Την εξαγορά της Rexall Health από την Katz Group ανακοίνωσε η McKesson Corp, με το αντίτιμο της συναλλαγής να ανέρχεται στα 2,2 δισ. δολάρια. Η Rexall Health είναι αλυσίδα φαρμακείων λιανικής, διαθέτοντας 470 υποκαταστήματα, σε ΗΠΑ και Καναδά.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.