Skip to main content

Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από Moody’s

Μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, σειρά είχαν οι ελληνικές τράπεζες, με τον οίκο Moody’s να αναβαθμίζει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Συγκεκριμένα, η Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της καταθετικής βάσης(long-term deposit rating) για την Eθνική, Alpha Bank και Eurobank Ergasias στην κατηγορία Caa1 από Caa2, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των Πειραιώς και Παγκρήτιας Συνεργατικής Τράπεζας στο Caa2. Παράλληλα,ο οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Attica Bank στη βαθμίδα Caa3.

Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος υποβάθμισε σε σταθερό από θετικό το οutlook των αξιολογήσεων καταθέσεων για τις Eθνική, Alpha Bank και Eurobank Ergasias, ενώ το αντίστοιχο outlook για τις Πειραιώς, Attica Bank και Παγκρήτια Συνεργατική Τράπεζα αναθεωρήθηκε σε θετικό από σταθερό.

H Μοody’s στην έκθεσή της σημειώνει ότι οι βελτιωμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών οφείλονται κυρίως στις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, καθώς και στο πιο ήπιο λειτουργικό περιβάλλον, όπως υποδηλώνεται και από την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία Β1 από Β3. «Η αναθεώρηση των αξιολογήσεων και προοπτικών των τραπεζών αντικατοπτρίζει παράλληλα και τις προσδοκίες της Moody’s για περαιτέρω βελτίωση στα χρηματοπιστωτικά τους θεμελιώδη, μέσω χαμηλότερου επιπέδου προβληματικών δανείων, αυξημένες καταθέσεις πελατών και σταδιακή ενίσχυση της αδύναμης κερδοφορίας τους», αναφέρει ο οίκος.