Skip to main content

Δανειζόμαστε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%- πού έφτασαν οι προσφορές

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικά το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, χάρη στην ισχυρότατη ζήτηση, η οποία και έριξε το επιτόκιο στο 3,9%. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδει το Reuters, το βιβλίο του ομολόγου έκλεισε με τις προσφορές να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερες, υπερβαίνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ. 

Την κοινοπρακτική έκδοση είχαν αναλάβει οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2003 το επιτόκιο έκδοσης των δεκαετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί στο 3,91%. Υπήρξαν επίσης τρεις εκδόσεις μέσα στο 2005, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται εκείνη τη χρονιά στο 3,70% τον Φεβρουάριο, στο 3,41% τον Ιούνιο και στο 3,25% τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία αυτή έκδοση σηματοδότησε και το ιστορικό ναδίρ στο κόστος δανεισμού της χώρας. 

Από το 2006 και μετά τα επιτόκια των δεκαετών τίτλων τράβηξαν την ανηφόρα και έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι στην έκδοση εκείνης της χρονιάς, στο 6,25%. Ωστόσο τότε ήμασταν στον προθάλαμο του μνημονίου. 

Απολύτως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της έκδοσης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Νωρίτερα ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σχολιάσει ότι οι αγορές ζητούν πολιτική αλλαγή. 

naftemporiki.gr