Skip to main content

Πτωτική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια απώλειες εμφανίζει στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών, το οποίο αναβάλλει εκ νέου την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.59), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,61% στις 513,57 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,32% στις 139,61 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,15 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, πτωτικά 27, ενώ εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 2,82% στις 25,16 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 5,13% , η Εθνική κατά 4,00% , η Alpha Bank κατά 1,27% και η Eurobank κατά 4,42%.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 4% εμφανίζουν οι μετοχές των Grivalia Properties και ΔΕΗ, ενώ στο 3% διαμορφώνεται και η πτώση για τον Μυτιληναίο. Στον αντίποδα, Coca – Cola HBC και ΟΠΑΠ ενισχύονται άνω του 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Ιονικής Ξενοδοχειακής, εταιρείας που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Hilton. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2015, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 300.000 ευρώ το 2014, δεχόμενα ώθηση από την αλλαγή του συντελεστή φορολογίας. Τα προ-φόρου κέρδη ενισχύθηκαν κατά 6% στα 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε στα 29,8 εκατ. ευρώ έναντι 28,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, στο 10% αυξήθηκε το ποσοστό της FF Investment Luxembourg στο μετοχικό κεφάλαιο της FF Group, κατέχοντας 6.695.460 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου. Σημειώνεται τι η FF Investment Luxembourg  είναι 100% θυγατρική της Fosun Industrial Holdings Limited, η οποία με τη σειρά της, είναι θυγατρική της Fosun International Limited, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων του καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank από τη θυγατρική της Eurobank στη γειτονική χώρα «Eurobank Bulgaria AD» (Postbank) ανακοίνωσαν οι δύο ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, με την εξαγορά των εργασιών του καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank, η Postbank καθίσταται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία με βάση τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις και προσβλέπει στην ισχυροποίηση της θέσεώς της στη βουλγαρική τραπεζική αγορά, καθώς και στη διεύρυνση της πελατειακής της βάσεως στους τομείς λιανικής τραπεζικής και τραπεζικής επιχειρήσεων.

Από την 1η  Μαρτίου του 2016, οι πελάτες που προέρχονται από το κατάστημα Βουλγαρίας της Alpha Bank θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από το ίδιο δίκτυο εξυπηρετήσεως, ενώ στο προσεχές μέλλον και μετά την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποιήσεως θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσεως του ευρύτερου δικτύου της Postbank.

Από την πλευρά του, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαπιστώνει το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας. Τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 89 μονάδες έναντι 91,6 μονάδων τον Ιανουάριο και 98,9 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πτώση είναι κυρίως, αποτέλεσμα των αισθητά μειωμένων προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο δυσμενέστερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2013. Αντίθετα, σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές σημειώνεται μικρή βελτίωση. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, προσθέτει το ΙΟΒΕ.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των θεσμών δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα, επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, που συνεδρίασε για να προετοιμάσει την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα.

Η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε χθες το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πρόοδο στις συζητήσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί δεν τα έχουν βρει ούτε μεταξύ τους και αυτό φαίνεται ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, δηλαδή η σκληρή στάση του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, είχε δημοσιεύσει άρθρο στο προσωπικό του blog με το οποίο ζητούσε μεταξύ άλλων μέτρα 4%-5% του ΑΕΠ για την τριετία 2016-2018. Με τη θέση αυτή δεν συμφωνούν οι Ευρωπαίοι και έκτοτε δεν έχει γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, φυσικά διαφορές υπάρχουν και με την ελληνική κυβέρνηση τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο ασφαλιστικό.

naftemporiki.gr