Skip to main content

Hχηρό όχι από Βρυξέλλες και Παρίσι στα σχέδια Μέι για το Σίτι

Bρυξέλλες και Παρίσι αναμένεται να πουν σήμερα ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την πρόσβαση του Σίτι του Λονδίνου στην ενιαία εσωτερική αγορά. 

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, θα παρουσιάσει σήμερα. σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει υψηλά επίπεδα πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ενιαία αγορά, στη βάση μίας συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Ωστόσο την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει προγραμματιστεί να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγματευτική ομάδα της Ένωσης, οι οποίες θα προβλέπουν μία παραδοσιακή συμφωνία ελεύθερου εμποορίου, στα πρότυπα της CETA (Ε.Ε.- Καναδάς). Tέτοιου είδους εμπορικές συμφωνίες καλύπτουν ένα εξαιρετικά μικρό μέρος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Στις κατευθυντήριες γραμμές ο κ. Τουσκ θα επισημαίνει μάλιστα ότι η επιμονή της Τερέζα Μέι να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε., θέτει από μόνη της κόκκινες γραμμές, που είναι αδύνατον να ξεπεραστούν. Το μήνυμα θα είναι με λίγα λόγια πως οι Βρετανοί δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. 

Τις ευρωπαϊκές θέσεις αναμένεται να υπογραμμίσει σε ομιλία του σήμερα στο Λονδίνο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ. Σε προσχέδιο της ομιλίας, που περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν είναι εμπορικά αγαθά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως τέτοια» και προστίθεται: «Από τη στιγμή, που  μία χώρα αποφασίζει να φύγει, υπάρχουν επιπτώσεις: δεν μπορείς να είσαι και μέσα και έξω ταυτόχρονα». 

naftemporiki.gr