Skip to main content

Talk of the market: Επιχειρηματικές εξελίξεις με φόντο το …κλιματικό ρίσκο

Οι τιμές του πετρελαίου “παίρνουν τα πάνω τους” εξαιτίας της κακοκαιρίας. Στις ΗΠΑ η τιμή ξεπέρασε τα 60 δολ. το βαρέλι φέρνοντας και χρηματιστηριακά κέρδη καθώς κινητοποιήθηκαν αγοραστές σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο διατηρούνται οι προσδοκίες παρά την ήπια διόρθωση σήμερα και χθες σε ορισμένες μετοχές. Μετά από τέσσερις συνεχείς θετικές συνεδρίες, η αγορά σταθεροποιήθηκε με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,06%, με την αξία συναλλαγών να υποχωρεί στα 45 εκατ. ευρώ από τα 52 εκατ. ευρώ της Δευτέρας. Οι τράπεζες κατέγραψαν ζημίες, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3%.

Κοντά στην τιτλοποίηση NPEs 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega φέρεται να βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλη τιτλοποίηση NPEs για 7 δισ. ευρώ σε σύντομο χρόνο, πιθανότατα πριν από την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Η τελευταία τιτλοποίηση θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙ. 

Οι διεργασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΤΧΣ συνδέονται κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς με τις καθυστερήσεις στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων CVC και Εθνικής Τράπεζας για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εξάλλου, φέρεται να έχει ζητηθεί άδεια και διατύπωση γνώμης από το ΤΧΣ για τα τεκταινόμενα. 

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις στον όμιλο Mytilineos, που ανακοίνωσε χθες συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της Egnatia Group κι επιπλέον 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση σε 56 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο όμιλος διοργανώνει αύριο διαδικτυακό συνέδριο για τα κριτήρια ESG, που εστιάζουν στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τροποποίηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, που λόγω της πανδημίας μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων για τη στήριξη εγχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από την κρίση με 12 δισ. ευρώ, έναντι 7,3 δισ. ευρώ που είχαν αρχικώς υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2021 για ολόκληρο το έτος. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την επέκταση των υπαρχόντων μέτρων και την θέσπιση νέων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, θεσπίζεται ρύθμιση οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, με διάρκεια έως και 4 χρόνια.

Ο χιονιάς έφερε σειρά προβλημάτων και έδωσε σήμα κλιματικού κινδύνου

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, περί τα 400 άτομα, με ενισχύσεις από άλλες περιφέρειες, συνεχίζει πυρετωδώς την αποκατάσταση των βλαβών από την σφοδρή χιονόπτωση σε όλο το λεκανοπέδιο. Περίπου 85 γραμμές μέσης τάσης υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων. Μάλιστα οι άνθρωποι των συνεργείων χρειάστηκε να κλαδέψουν και να κόψουν πάνω από 700 δέντρα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα επίμαχα σημεία του δικτύου.

Ανάλογη είναι και η κινητοποίηση στην ΕΥΔΑΠ, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αττική, με συνέπεια διακοπή υδροδότησης σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο λόγω της διακοπής λειτουργίας ορισμένων αντλιοστασίων. 

Σήμερα επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της Λάρκο στη Λάρυμνα, που διέκοψε τη λειτουργία του λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον Ειδικό Διαχειριστή της εταιρείας, σε συνέχεια των βλαβών που υπέστη η μονάδα με την πτώση της σκεπής και με τις επιπτώσεις της χιονόπτωσης στους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.

naftemporiki.gr