Skip to main content

Η Tesla ένα ακόμη θύμα του Bitcoin

H αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημιά 140 εκατ. δολαρίων από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Η Tesla, η ηγέτιδα δύναμη στην ηλεκτροκίνηση, ενημέρωσε στην αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ ότι από τις επενδύσεις και τις συναλλαγές τις σε κρυπτονομίσματα ζημιώθηκε κατά περίπου 140 εκατ. δολάρια. Στις αρχές του 2021 το αφεντικό της αυτοκινητοβιομηχανίας Ελον Μασκ είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία θα κάνει δεκτά ως πληρωμή τo Bitcoin. Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε αύξηση της τιμής του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος αλλά και μαζικές παραγγελίες αυτοκινήτων Tesla με προκαταβολές σε Bitcoin.

Έτσι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Tesla αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5 δισ. δολάρια τα οποία αφορούσαν πληρωμές σε Bitcoin. Όμως λίγες εβδομάδες μετά ο Μασκ άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι σταματά να δέχεται Bitcoin για αγορές των οχημάτων της. Παρόλα αυτά η έστω και περιορισμένη χρονικά στήριξη του Bitcoin από την Tesla ήταν σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές η αιτία ενός ράλι στην αξία του κρυπτονομίσματος που έφτασε τον Νοέμβριο του 2022 στα 70 χιλιάδες δολάρια.

Όταν όμως η Tesla ανακοίνωσε ότι ξεκινά να… ξεφορτώνεται μαζικά τα Bitcoin που είχε στην κατοχή της η τιμή του Bitcoin μειώθηκε σχεδόν αμέσως κατά 50% και στη συνέχεια έπεσε ακόμη περισσότερο. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η Tesla να βγει τελικά ζημιωμένη κατά 140 εκατ. δολάρια. Αρχικά η ζημιά ήταν της τάξης των 204 εκατ. δολαρίων αλλά μια τελευταία πώληση Bitcoin που έκανε η εταιρεία απέφερε έσοδα 60 εκατ. δολαρίων περιορίζοντας τις απώλειες.

To τελευταίο χρονικό διάστημα πάντως το Bitcoin έχει αρχίσει να ανακάμπτει και στελέχη εταιρειών όπως ο διευθύνων σύμβουλος της SkyBridge Άντονι Σκαραμούκι υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2026 η τιμή του Bitcoin θα έχει επιστρέψει ή ακόμη και ξεπεράσει τα προηγούμενα ανώτατα επίπεδα της φτάνοντας πιθανώς τα 100 χιλιάδες δολάρια.

Naftemporiki.gr