Skip to main content

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Εθνική Τράπεζα μέσω του Pan European Guarantee Fund

Ειδικότερα πρόκειται για χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα, υλοποιώντας τη δέσμευσή της για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχει επιχειρηματικά δάνεια μέχρι το τέλος του έτους με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF). Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που παρέχεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει επιχειρήσεις που έχουν υποστεί οικονομικό πλήγμα αλλά θεωρούνται βιώσιμες μακροπρόθεσμα και  ικανές να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επιτάχυνση του οικονομικού μετασχηματισμού και η ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων, μέσα από τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων που βάζουν τα θεμέλια της υγιούς ανάπτυξης και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

Ειδικότερα πρόκειται για χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ και καλύπτει ανάγκες σε κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, κεφάλαιο κίνησης ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους.

Οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι που παρέχονται με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του EGF μπορούν να καλύψουν κάθε επιχειρηματική ανάγκη. Συγκεκριμένα παρέχονται δάνεια τακτής λήξης, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την κάλυψη μεσοπρόθεσμων αναγκών σε ρευστότητα, ή την αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων καθώς και ανακυκλούμενα όρια, για την κάλυψη άμεσων αναγκών ρευστότητας. Όλες οι μορφές χρηματοδότησης του προγράμματος παρέχονται με προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 3 / 6 μηνών πλέον περιθωρίου(1) και εισφοράς Ν.128/75. Ειδικά για τα δάνεια τακτής λήξης, η Εθνική Τράπεζα παρέχει την επιλογή σταθερού επιτοκίου για ένα μέρος ή για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την εγγύηση του EGF προσφέρει, επιπλέον, ευελιξία στην αποπληρωμή μέσω ισόποσων μηνιαίων, τριμηνιαίων ή εξαμηνιαίων δόσεων και δυνατότητα περιόδου χάριτος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην Εθνική Τράπεζα και να βρουν τη λύση που ταιριάζει στα επιχειρηματικά τους σχέδια, συζητώντας με τον Επαγγελματικό τους Σύμβουλο. Στη συνέχεια μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους, μαζί με το επενδυτικό τους σχέδιο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις απορίες σας σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του EGF για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορείτε να δείτε εδώ.

1.Περιλαμβάνεται ποσοστό της προμήθειας εγγύησης επί του εγγυημένου μέρους της χρηματοδότησης (0,20% ή 0,70% ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο θα εγκριθεί το αίτημα).