Skip to main content

Μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας

Από την έντυπη έκδοση

Μεταξύ 0% και -1% θα κινηθεί η μεταβολή του ΑΕΠ το 2016 εκτιμά το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων της μεταβολής του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και συνολικά για το προηγούμενο έτος.

Οπως εξηγεί το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου το 2015 η Ελλάδα επέστρεψε σε περίοδο ύφεσης.

Συνολικά το 2015 το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -0,7% έναντι αύξησης κατά 0,7% το 2014, ενώ ταυτόχρονα ύστερα από μια περίοδο 6 τριμήνων, από την αρχή του 2014, έχουμε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 καταγράφεται μείωση κατά -0,6% σε τριμηνιαία βάση, μικρότερη της αναμενόμενης (-1,0%), ωστόσο η αναθεώρηση κυρίως των στοιχείων του τρίτου τριμήνου και η μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης μείωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση (-1,4% έναντι -0,9%) διατηρεί για το 2016 αμετάβλητο το αρνητικό carry over effect στο -1,1% και συνακόλουθα τις εκτιμήσεις του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς για ύφεση σε εύρος -1% με 0%.

Αποπληθωρισμός

Παράλληλα προσθέτει πως οι αποπληθωριστικές πιέσεις εμμένουν με μεγάλη ένταση, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο περιορίστηκε κατά -1,9% σε μηνιαία βάση και ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,7%.

Επίσης τον Ιανουάριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επέστρεψε σε οριακά αρνητικό έδαφος, στο -0,1% έναντι 0,4% τον Δεκέμβριο 2015.

Αντίθετα, ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία αυξήθηκε το 2015, ενώ συγκεκριμένα ο δείκτης στη μεταποίηση βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχές έτος.