Skip to main content

Σε ναδίρ 17 μηνών η τουρκική λίρα – Σκιές στην οικονομία

Η φυγή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο οδηγεί σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα, κατρακυλώντας σε χαμηλά 17 μηνών και απειλώντας την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. 

Οι αρχές της ‘Αγκυρας απαγόρευσαν το σορτάρισμα όλων των τουρκικών μετοχών, καθώς33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία και η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματάει πλέον τους πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρωπη, ενισχύοντας το γεωπολιτικό ρίσκο.

Η λίρα υποχώρησε στα 6,2475 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2018 και έχοντας υποστεί απώλειες 5% από τις αρχές του έτους 

Το Τουρκικό Συμβούλιο Κεφαλαιαγορών απαγόρευσε το short-selling όλων των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες, με τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης(BIST 00) να χάνει πάνω από 4% χθες.

Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της την τελευταία διετία, εκτοξεύοντας πληθωρισμό και επιτόκια, απειλώντας την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας έτρεξε με ρυθμούς 6% στο τέταρτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Έναντι του τρίτου τριμήνου, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9% και 0,9% στο σύνολο του έτους. Για φέτος, η Τουρκία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 5%.

naftemporki.gr