Skip to main content

Shell: Διπλασιασμό κερδών για το γ’ τρίμηνο έφεραν οι υψηλές τιμές ενέργειας

Θησαύρισε η Shell χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με τον ενεργειακό κολοσσό να αναφέρει υπερδιπλασιασμό κερδών για το γ’ τρίμηνο.

Ο ενεργειακός γίγαντας είπε ότι τα υποκείμενα κέρδη έφθασαν τα 9,5 δισ. δολάρια (8,2 δισ. λίρες) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με τα 4,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2021, αν και υπάρχει μια σχετική επιβράδυνση σε με το β΄τρίμηνο όταν ανακοίνωσε στοιχεία ρεκόρ. 

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η Shell ανέφερε κέρδη ρεκόρ 11,5 δισ. δολαρίων, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Έκτοτε, οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η Shell είχε προβλέψει ότι τα κέρδη ρεκόρ δεν θα συνέχιζαν.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Shell έχει αναφέρει κέρδη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι υπερδιπλάσια από το ποσό τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Η εταιρεία σχεδιάζει να επιβραβεύσει τους μετόχους της με αύξηση 15% στο τακτικό μέρισμά της και βρίσκεται σε καλό δρόμο να σπάσει το ρεκόρ ετήσιων κερδών της το 2008 ύψους 31 δισ. δολαρίων.

Η συνεργαζόμενη ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies δημοσίευσε επίσης αποτελέσματα την Πέμπτη, με κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 9,86 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με 4,77 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει επιβάλει φόρο 25% στις εταιρείες ενέργειας. Ωστόσο, ο φόρος ισχύει για τα κέρδη που πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία, για τις περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC