Skip to main content

Τιμολόγια ρεύματος: Οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου – Τι ισχύει για φυσικό αέριο

Τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. 

Oι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο συνεχίζουν σε τρεις κλίμακες:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται το 90% της αύξησης. Η επιδότηση αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, για κύριες και μη κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων. 
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εαν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Αναφορικα με τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ η κιλοβατώρα

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ.

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 238 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 430 εκατ. ευρώ. 

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Εξοικονόμηση ενέργειας τις ώρες αιχμής

Ο υπουργός Ενέργειας στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς την «βασική προτεραιότητα». Όπως είπε, η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. «Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ», προσθέτοντας ότι οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. 

Οι χρεώσεις των παρόχων για το Νοέμβριο, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 35-45 λεπτών ανά κιλαβοτώρα (370 -450 ευρώ ανά Μεγαβατώρα)  και με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται λίγο κάτω από τη γραμμή των 40 λεπτών /KWh.

naftemporiki.gr