Skip to main content

Έρχονται νωρίτερα οι αυξήσεις στις συντάξεις

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Σε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας περισσότεροι από 1,6 εκατ. συνταξιούχοι να δουν την αύξηση στις συντάξεις που θα εισπράξουν για τον Ιανουάριο σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, επισπεύδοντας ουσιαστικά τη διαδικασία καταβολής. Μέσω της ρύθμισης θα επιδιωχθεί η αύξηση γύρω στο 7% να αποτυπωθεί νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2023, οπότε και θα είναι διαθέσιμες οι τελικές εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν τα προβλήματα που δημιουργούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των συνταξιούχων οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα.

Η αύξηση στις κύριες συντάξεις από το νέο έτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 7%, καθώς υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022. Ωστόσο, τα στοιχεία για το ακριβές μέγεθος αναμένεται να είναι διαθέσιμα την Άνοιξη του 2023. Σε αυτή την περίπτωση τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα έπρεπε να περιμένουν την ΕΛΣΤΑΤ για να καταλήξουν στο ακριβές ύψος της αύξησης.

Η επιβάρυνση, όμως, που δημιουργεί στις τσέπες των πολιτών η ακρίβεια, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στο να σχεδιάζει να προχωρήσει στην επίσπευση της σχετικής διαδικασίας μέσω της κατάθεσης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης πριν το τέλος του 2022, στηριζόμενο στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2023. Εφόσον διατηρηθούν οι εκτιμήσεις που υπάρχουν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το 2022 και πληθωρισμό στο 8,8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις για το νέο έτος θα φτάσει στο 7,05%. Έτσι 1,68 εκατ. συνταξιούχοι, το 80%-85%, θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%.

Υπό εξέταση παραμένει το αν η κυβέρνηση θα αναμένει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ του 2022, τον Απρίλιο για να προχωρήσει στην τελική εκκαθάριση για το τελικό ύψος αύξησης των συντάξεων ή τον Οκτώβριο του 2023, οπότε και ανακοινώνονται τα τελικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος. Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση οι συνταξιούχοι θα έχουν ήδη λάβει  αύξηση από τον Ιανουάριο και θα αναμένουν τυχόν αναδρομικά στην περίπτωση που αυτή θα είναι υψηλότερη από 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα τα 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν ότι 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από:

  • το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι τις τάξεως του 7%,
  • την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
  • την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους,
  • την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ: Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 59,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 714 ευρώ.

Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος: Με αύξηση των συντάξεων κατά 7% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 822 ευρώ (756 ευρώ από την αύξηση 7% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς).

Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης: λαμβάνει 514 ευρώ τον μήνα. Με το σενάριο της αύξησης 7%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 36 ευρώ και το ετήσιο 432 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο.