Skip to main content

Επίθεση Μελόνι στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Δεν συμφωνεί με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Τζόρτζια Μελόνι, επικρίνοντας τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες η ΕΚΤ έχει προχωρήσει.

Κάνοντας για πρώτη φορά παρέμβαση στο ιταλικό κοινοβούλιο, η κ. Μελόνι τόνισε πως η απόφαση για αύξηση του κόστους δανεισμού «θεωρείται από πολλούς ως μια βιαστική επιλογή, η οποία διατρέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει την τραπεζική πίστωση σε οικογένειες και επιχειρήσεις».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2022, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στην ανοιχτή αγορά, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στα κράτη μέλη που έχουν αυξήσει το δημόσιο χρέος», είπε.

Η επίθεση στην ΕΚΤ  είναι η πιο άμεση μέχρι στιγμής από έναν πολιτικό της ευρωζώνης και ενώ οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης πρόκειται να αυξήσουν εκ νέου την Πέμπτη, πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Έχουν ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο.

Με την ύφεση που πιθανόν να έχει ήδη κυριεύσει τη ζώνη του ευρώ, η κίνηση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό πιθανότατα θα ξεφύγει σε έδαφος που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2008, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν επίσης τα επιτόκια καθώς επικράτησε μια πτώση. Αυτό στη συνέχεια αντιστράφηκε γρήγορα καθώς εντάθηκε η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg