Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: Στηρίζουμε με πράξεις τον κλάδο του real estate

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο του real estate μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην 23η Prodexpo που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως ο κλάδος ζημιώθηκε σημαντικά την προηγούμενη 10ετία εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών. «Όμως πιστεύω πως κυβέρνηση και κοινωνία τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Αυτό καταδεικνύεται όχι από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος» είπε. 

Αναπτύσσοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη του κλάδου ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Στον στρατηγικό σχεδιασμό μας έχουμε ένα σχέδιο για την υγιή ανάκαμψη του κλάδου, με μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις».

Ακολούθως έκανε μια αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης την τελευταία τριετία, λέγοντας:  «Μειώσαμε μόνιμα τον ΦΠΑ κατά 920 εκατομμύρια  σε σχέση με το 2018 και τον καταργήσαμε σε μικρότερα νησιά. Αναστείλαμε το φόρο υπεραξίας σε μεταβιβάσεις ακινήτων. Καταργήσαμε το φόρο γονικών παροχών για περιουσίες έως 800.000 ευρώ. Υλοποιουμε διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν την αγορά  ακινήτων στη χώρα μας. Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων ώστε αυτές να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, προκειμένου η αγορά ακινήτων να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές».

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία – όπως υπογράμμισε – συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. «Καταφέραμε με μεθοδική προσπάθεια να θέσουμε σε εκκίνηση ένα εμβληματικό έργο – το Ελληνικό – με θετικό αποτύπωμα για την Ελλάδα, τόσο εντός όσο και εκτός αυτής.  Ολοκληρώσαμε  μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας, με την παραχώρηση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, προχωράμε τη δημιουργία νέας μαρίνας στην Κέρκυρα, αξιοποιούμε εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι οι Γούρνες στον Νομό Ηρακλείου, το Golf – Βόρειο Αφάντου στη Ρόδο και το ακίνητο στην Ηρακλείτσα Καβάλας, ενώ προχωράμε επίσης στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας. Προχωράμε με ταχύτητα το κυβερνητικό πάρκο στα ακίνητα της ΠΥΡΚΑΛ – έργο εμβληματικό για την οικονομία της χώρας, το οποίο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της, καθώς θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στεγαστική πολιτική 

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στους κύριους άξονες, για την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, όπως χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, ενεργοποίηση του προγράμματος “Εστία 2” κ.ά.

«Ρεκόρ δεκαετίας στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας το 2021»

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα ρεκόρ. «Πλέον, η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αφού καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, με κυριότερη, φυσικά, τη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κόστους κατασκευής, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία» παρατήρησε.

Ανέφερε ακόμη πως οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη στήριξη που τους παρέχει το κράτος, να επιδείξουν προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και να επενδύσουν πάνω στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Η ανάπτυξη του κλάδου μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους και να συνεισφέρει – καθοριστικά – στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.