Skip to main content

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός είναι κίνδυνος για την σταθερότητα στην ευρωζώνη

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ κινδυνεύει από την οικονομική επιβράδυνση και τον πληθωρισμό που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης ασκούν πίεση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών», είπε η Λαγκάρντ σε δήλωση στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται να προβαίνουν σε υπερβολικά αισιόδοξα αποτελέσματα», είπε.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι οι αξιωματούχοι έβλεπαν «πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση».

Οι οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ζώνη του ευρώ θα περιέλεθι σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη εισροών. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη «είναι κατά κύριο λόγο καθοδικοί, ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία».

Πηγή: Bloomberg