Skip to main content

Χρηματιστήρια: Άλμα για τους δείκτες, στο επίκεντρο η Βρετανία

Φωτογραφία αρχείου

Άλμα 1,77% στις 830 μονάδες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μετριαστεί οι ανησυχίες για την ενέργεια και την οικονομία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα κέρδη των Τραπεζών, από τις οποίες ξεχωρίζει η Εθνική. Ανοδικά και τα μη τραπεζικά blue chips, με την Coca Cola στο +3,2%.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει παρέμβαση για το πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ), του οποίου η τιμή έχει εκτιναχθεί στα ύψη, υπερβαίνοντας ακόμη και την τιμή βενζίνης. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την εφοδιαστική αλυσίδα. Θα εξετάσουμε τα περιθώρια που υπάρχουν για παρέμβαση και εδώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Από 1,31 ευρώ το λίτρο ξεκινούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε από σήμερα να διατίθεται στην αγορά. Τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας, που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο. Όπως ανέφεραν πηγές της Hellenic Energy, η τιμή αυτή μαζί με τα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, μπορούσε να οδηγήσει την τιμή διάθεσης στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο. Τελικά η τιμή αρχίζει από ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Τα ξίφη τους για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια αλλά την προοπτική λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση των καταναλωτών διασταυρώνουν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Για πρωτοφανή, παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, που θα στοιχίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια κατασκευής εθνικών υπευθύνων και παραχάραξης της αλήθειας. «Η ακρίβεια έχει το όνομα Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε την προκήρυξη εκλογών για να ανασάνει ο τόπος.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν ισχυρή άνοδο την Παρασκευή, καθώς πληθαίνουν οι εικασίες ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αναστρέψει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές της πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο FTSE ενισχύεται 1,14%. Στο +0,74% ο γερμανικός DAX.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ διέκοψε την επίσκεψή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας στο Λονδίνο εν μέσω αναφορών που η πρωθυπουργός Λιζ Τρας εξετάζει το ενδεχόμενο νέων αλλαγών σε τμήματα του φορολογικού πακέτου περικοπών της κυβέρνησής της που συγκλονίζουν την αγορά.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ