Skip to main content

Market Beat: Δοκιμασία στην ανοδική τάση από μια ήπια διόρθωση διεθνώς

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία συνειδητοποιούν ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα περάσουν μήνες για να σφραγιστεί αυτή και να λειτουργήσει. Παράλληλα σε δύο ώρες μαρτυρίας προς την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ο Powell αναφέρθηκε στα «αντιφατικά μηνύματα» που η Fed προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Πάουελ, εξηγεί την προσέγγιση της Fed σε μια οικονομία που πιθανόν να επιβραδύνεται, είπε στους νομοθέτες των ΗΠΑ την Τρίτη ότι «δεν βιάζεται να κρίνει» για περαιτέρω αλλαγές στα επιτόκια.

Η θέση μας για τη σπουδαιότητα για το ΧΑ της πολιτικής της Fed είναι γνωστή. Αποτυπώθηκε μάλιστα εντυπωσιακά στην εξέλιξη των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα αναφοράς που συνεχίζουν να ορίζουν νεότερα χαμηλά 52 εβδομάδων. Από χθες το πρωί αναγκαστήκαμε να προβληματιστούμε για την συνέχεια στο ταμπλό του ΧΑ. Γιατί η πορεία των τιμών μετά τη σύνοδο της Δευτέρας αποτελούσε πρόκληση στα ήθη και τα έθιμα των κυνηγών κερδών από βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Από την άλλη η στατιστική μας ανάλυση έδινε περισσότερες πιθανότητες στην άνοδο.

Οι επαγγελματίες όταν διαπιστώνουν μέσα στη μέρα μια οροφή στις τιμές των τίτλων που είναι τοποθετημένοι πουλάνε μέρος της θέσης. Και αν με την εξέλιξη αργότερα φανεί πως θα χρειαστεί να τις αγοράσουν πάλι, το κάνουν χωρίς δισταγμό. Αλλά αντίστοιχα ξεπουλάνε τα πάντα αν αποδειχθεί πως η διόρθωση θα έχει διάρκεια. Χθες για παράδειγμα περίμεναν ως τις 12:15.  Τόσο χρειάστηκε για να γίνει σαφές ότι η οροφή του τραπεζικού δείκτη θα είναι οι 502 μονάδες. Εκεί κόντραρε ο δείκτης των τραπεζικών blue chip δυο φορές στις 11:26 και στις 12:10. Μετά ακολούθησαν οι πιέσεις από τους traders που τον οδήγησαν ως τις 485 μονάδες στις 13:36.

Από τότε ξεκίνησε το διακριτικό μάζεμα της προσφοράς για να μην ξεθαρρέψουν οι πωλητές και αρχίσουν να ζητούν πολύ ανώτερες τιμές για να δώσουν απάντηση στη εμφανιζόμενη ζήτηση. Μετά δε τις 15:00 απώλειες εμφάνιζαν μόνο οι ΕΤΕ και ΑΛΦΑ που ήταν με το κλείσιμο της Δευτέρας τα blue chip με την καλύτερη  απόδοση στον Φεβρουάριο +48,34% και με την τρίτη καλύτερη  +35,17% αντίστοιχα. Οι τράπεζες μπορούσαν να συσσωρεύουν αλλά τα υπόλοιπα blue chip συνέχισαν την ανοδική τους πορεία εν μέσω ήπιων απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τεχνικά οι τιμές στο ταμπλό δηλώσανε αναγνώριση οροφής για τον ΓΔ στις 690 μονάδες αφού δεν τις ξεπέρασε μετά τις 13:15 κάνοντας το τίναγμα ως τις 692 τυχαίο γεγονός. Το θεωρήσαμε δοκιμή της ζώνης πάνω από τις 690 μονάδες. Και ενώ χθες φάνηκε πως η κατάκτηση και η διατήρηση της ήταν αδύνατη, τελικά οι θεσμικοί με το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα μισά τραπεζικά blue chip και τη ΔΕΗ, στις 17:00 τον έφεραν ξανά ψηλότερα από τις 691,00. Το κλείσιμο στο ανώτερο μέρας που σημειώθηκε  στις δημοπρασίες ήταν «εισαγόμενο». Ο πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε σε αντικρουόμενα μηνύματα από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Θεωρήθηκε ένδειξη, πως η παύση στην άνοδο των επιτοκίων θα επιβεβαιωθεί τον Μάρτιο και προκλήθηκε προσωρινά επενδυτικός ενθουσιασμός. Σήμερα η συσσώρευση θα είναι επιτυχία.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Wall Street, μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Home Depot και τα απογοητευτικά δεδομένα από τη στεγαστική αγορά. Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ βυθίστηκαν σε χαμηλό δύο ετών τον Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν 11% τον Δεκέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,08 εκατ. κατοικιών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.057,98 μονάδες, μειωμένος κατά 33,97 μονάδες ή -0,13%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε πτώση 5,16 μονάδων (-0,07%) και έκλεισε στις 7.549,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.793,9 μονάδες, με απώλειες 2,21 μονάδων ή -0,08%.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+1%) και Nike (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,3%) και Home Depot (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1393 δολ. από 1,1358 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,63%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν σταθερά στο κόκκινο την Τρίτη καθώς εξατμίστηκε η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που ώθησε τις μετοχές σε επίπεδα  ρεκόρ από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου υστέρησε σε σχέση με τις αγορές ευρύτερα καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 μειώθηκε κατά 0,2% αρχικά, σύμφωνα με τον CAC 40 της Γαλλίας και τον ευαίσθητο DAX της Γερμανίας. Ο δείκτης τη Δευτέρα έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,1%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Φεβρουαρίου, αλλά κατέληξε στο -0,45% μετά από αναφορές ότι η πρωθυπουργός Theresa May σκέφτεται να καθυστερήσει την προθεσμία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των εταιρειών που προέρχονται από το εξωτερικό, ο FTSE 100 πιέζεται συχνά από μια ισχυρότερη λίρα.

Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την αύξηση των δασμών κατά των Κινεζικών εισαγωγών, ωστόσο και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι σημειώνουν πρόοδο, είπε επίσης ότι μια συμφωνία δεν είχε ακόμη σφραγιστεί και ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη λεπτομερειών για το τι προέκυψε από τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον.

Ο Chris Gannatti, επικεφαλής της έρευνας στο WisdomTree, δήλωσε ότι οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι μια συμφωνία θα χρειαστεί ακόμα χρόνο να διαμορφωθεί.

Τελικά μετά την παρακολούθηση της κατάθεσης του ηγέτη της Fed στη γερουσία ο DAX έκλεισε στις 11540,79 μονάδες με άνοδο +0,31% και ο CAC στις 5238,72 με κέρδη +0,39%.

ΧΑ

Η άνοδος ανεξάρτητα από τα διεθνή, απόκτησε και εκτός Τραπεζών πυλώνες

Στην δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία με εναλλαγές σε πτωτική και ανοδική κίνηση. Με μικρή διείσδυση στο αρνητικό και μάλιστα μετά τις 14:38 κινήθηκε σε θετικό πεδίο μόνιμα. Αλλά μετά τις 15:40 που ο ΓΔ πέρασε χωρίς επιστροφή τις 690 μονάδες σημειώθηκε ανοδική κίνηση που έφερε τον μέσο όρο για πρώτη φορά φέτος πάνω από τις 692 μονάδες. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά την πρώτη σύνοδο του Οκτωβρίου του 2018 αλλά δεν μείωσε τις επενδυτικές επιφυλάξεις. Από τις 10:30 ως τις 14:00 η κίνηση ήταν έντονα νευρική συμμετρικά πάνω και κάτω από τις 689 μονάδες.

Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 0,3 μονάδων η καθοδική νευρικότητα έφερε στις 10:58 το ελάχιστο μέρας στις 685,48 από 677,91 μονάδες την προηγούμενη. Ακολούθησε άνοδος με αναζήτηση του ανώτερου πρώτου μέρους. Το μέγιστο αυτό στις 619,24 μονάδες σημειώθηκε στις 12:10 και ακολούθησε επικράτηση των πιέσεων που έφερε το χαμηλό του δεύτερου μέρους ψηλότερα από του πρώτου. Ήταν οι 685,92 μονάδες και ακολούθησε απορρόφηση της προσφοράς και άνοδος προς το ανώτερο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 692,09 μονάδες στις 16:40.

Αλλά το μέγιστο μέρας ήρθε στις δημοπρασίες και ήταν οι 692,84 από 690,82 τη Δευτέρα. Στις ελεύθερες συναλλαγές οι μάχες συνεχίστηκαν ως το τέλος και στις 17:00 ο ΓΔ πέρασε στις 691,59 μονάδες. Οι όποιες ρευστοποιήσεις εμφανίστηκαν στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος απορροφήθηκαν και το κλείσιμο έγινε στις 692,84 από 686,77. Έτσι εμφάνισε μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 692,84 μονάδων που σημειώθηκε μια φορά στις δημοπρασίες, μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ως το κατώτερο των 685,48, που σημειώθηκε μια φορά στην διάρκεια της συνόδου στο πρώτο ημίωρο.

Έγινε σαφές πως το αποτέλεσμα από το ανοδικό δεύτερο μέρος, που έφερε τον ΓΔ στο μέγιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το ανώτερο της περασμένης συνόδου και του τρέχοντος έτους. Με αποτέλεσμα να φανεί σίγουρο ότι θα εμφανιστεί το θετικό πρόσημο ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 692,84 που ήταν 6,07 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά επέτυχε να εμφανίσει ανοδικό κλείσιμο, ενώ η πρόθεση που εμφάνισε στο ξεκίνημα με διάθεση να κινηθεί εις τρόπον ώστε να αυξηθούν τα κέρδη της πέμπτης ανοδικής βδομάδας δικαιώθηκε. Στην εξέλιξη της μέρας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερά ήπια πτωτική εικόνα στην πορεία των τιμών. Επίσης κατάφερε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών κατώτερους της περασμένης συνόδου αλλά ψηλότερους από του Ιανουαρίου.

Τη σύνοδο σφράγισε το καλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 1,188 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από τα 4  Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (7 έναντι 5 μονάδων). Τελικά, η απόδοση υποχώρησε 5 μονάδες βάσης από το χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος δώδεκα μηνών πηγαίνοντας  στο 3,73%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην υπεροχή πωλητών και αγοραστών. Το ελάχιστο στις 685,48 από 677,91 την προηγούμενη ήταν 93 μονάδες πάνω από το κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών. Ήταν  καθοδική η δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άλλαξε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:30, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα με κίνηση σε αρνητικό πεδίο και στιγμιαίο πέρασμα σε θετικό. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 692,84 μονάδες, που ήταν 7,36 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,00 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μικρότερο (7,4 από 13,0 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,401 από 50,013 δις ευρώ. Έξη blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΕΤΕ -3,09%, ΑΛΦΑ -2,44%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,80%, ΜΥΤΙΛ -0,45%, ΛΑΜΔΑ -0,15%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,15% ενώ 19 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,07% από +7,25%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,44% από +6,92%, την ΕΤΕ στο -3,09% από +8,10%, ΕΥΡΩΒ +5,26% από +6,13% και την ΠΕΙΡ στο +2,77% από +11,45%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,08% από +0,56%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (194 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,88% και έφθασε στις 692,84 από 686,77 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1823,24 από 1806,75 με μεταβολή +0,91%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,234 από 83,508 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,188 από 15,052 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 47,993 από 66,283 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,054 από 1,330 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 50, των καθοδικών 42 από 52 και 30 από 40 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Συνέχεια χωρίς σημαντική μεταβολή στις προσδοκίες των traders

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη μεικτή δυναμική. Από το άνοιγμα, με ανοδικό χάσμα 0,48 μονάδων, επικράτησε πτωτική νευρικότητα και εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 1804,28 μονάδες τις 10:43. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1817,23. Αλλά το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Ήταν οι 1823,24 μονάδες και αποτέλεσε το κλείσιμο με μεταβολή +0,91%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 9,579 από 19,052 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαρτίου, άλλαξαν χέρια 545 συμβόλαια  με ανώτερο μέρας τις 1822,00, κατώτερο τις 1803,00 και τελευταίες πράξεις στις 1822,00 από 1809,75 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 98 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τελευταίες πράξεις στις 1819,075 από 1812,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαρτίου ήταν 4640 από 4689 και για τη σειρά Απριλίου 264 από 220 ΣΜΕ.

Η εικόνα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς ήταν εξαιρετική με την απόδοση τους σε νέα επίπεδα χαμηλών (3,73%) για το έτος και για τους τελευταίους 12 μήνες με υποχώρηση 5 μονάδων βάσης. Συνεπώς είναι και ήταν τα κριτήρια τα σχετικά με την ελληνική οικονομική δραστηριότητα και τις προοπτικές της που έδωσαν ώθηση στη διάθεση για ρίσκο. Φυσικά αυτή η προσδοκία των θεσμικών προκύπτει από τον συνδυασμό των εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό και αυτών που αφορούν στις τράπεζες στο εσωτερικό.

Αξίζει υπογράμμιση το γεγονός ότι ακόμα και όταν έγινε αντιληπτή η διαφυγή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 690 μονάδων, επικρατούσε επιφυλακτικότητα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να είναι σαφώς περισσότεροι αυτών με θετικό. Η εικόνα άλλαξε μόνο στο τέλος και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 5μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο από τις 27/9/2018 (707,92 μονάδες), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο ανώτερο μέρας.

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε το πρωί χθες και επιβεβαιώθηκε απόλυτα τα εξής: «Η προώθηση τόσο του σχεδίου του ΤΧΣ, όσο και εκείνου της ΤτΕ από το ΥΠΟΙΚ προς τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνει την υφιστάμενη ισχυρή βούληση για επιτάχυνση της μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων. Είναι επομένως πιθανή η συνέχιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Τραπεζικούς τίτλους, με ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανοδικής κίνησης του σχετικού δείκτη, με ενδιάμεσες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Έτσι, η πορεία των λοιπών Δεικτοβαρών τίτλων θα ρυθμίσει το τελικό πρόσημο του ΓΔ».

Η Beta Sec διατηρεί τις επιφυλάξεις που εξέφρασε από την Παρασκευή το απόγευμα: «Η Εγχώρια Αγορά είναι τεχνικά υπερτιμημένη, φθάνοντας σε σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα αντίστασης. Ο Τραπεζικός τομέας θα ορίσει τον τόνο και θα καθορίσει το εύρος διόρθωσης».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ώστε το EWG να γνωμοδοτήσει ευνοϊκά.

Έτσι, αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες περί το ετήσιας διάρκειας νομοθέτημα που θα αφορά την προστασία Δανειοληπτών κατόχων 1ης κατοικίας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων, με την Κυβέρνηση να προκρίνει και τα δύο σχέδια (σχέδιο APS του ΤΧΣ και σχέδιο της ΤτΕ με το SPV). Η ευνοϊκή γνωμοδότηση από το EWG οδηγεί σε θετικές εξελίξεις, τόσο ως προς την τελική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου από το Eurogroup, όσο και ως προς την αυξημένη πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s το βράδυ της Παρασκευής 1/3, εξέλιξη που θα διευκολύνει την επιτυχή έκδοση 10ετους ομολόγου στη συνέχεια.

Ενόψει των παραπάνω, η Επενδυτική Κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον της και τις ημερήσιες συναλλαγές, επικεντρώνοντας στον Τραπεζικό κλάδο που καταγράφει θεαματικές αποδόσεις, ιδιαίτερα αν αυτές υπολογισθούν από τα κατώτερα επίπεδα τιμών στις αρχές Φεβρουαρίου (+30% σχεδόν για τον Τραπεζικό δείκτη εντός του Φεβρουαρίου).

Έτσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τα όρια αντίσταση της περιοχής των 690 – 700 μονάδων, η υπέρβαση των οποίων θα απαιτήσει τη σταθεροποίηση της συναλλακτικής αναβάθμισης, αλλά και τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο στους Δεικτοβαρείς τίτλους όσο και σε άλλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, το δέλεαρ της αποκόμισης των κερδών που ενδεχομένως έχουν καταγραφεί από κάποια χαρτοφυλάκια είναι ισχυρό, πιθανολογώντας αυξημένες διακυμάνσεις για τη συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, οι μέχρι τώρα εξελίξεις για τον Τραπεζικό κλάδο δεν σηματοδοτούν την οριστική εξάλειψη σεναρίων ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησής του, στο βαθμό που οι απαιτούμενες ενισχύσεις της καθαρής τους θέσης δεν είναι δυνατό να γίνουν με ομολογιακές εκδόσεις. Παραμένει δηλαδή η τοποθέτηση σε Τραπεζικούς τίτλους μια επιλογή που ενσωματώνει επενδυτικούς κινδύνους, που δεν συνάδει με ότι περιλαμβάνει το γενικά αποδεκτό συντηρητικό επενδυτικό προφίλ.

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσφέρει εναλλακτικές επιλογές εταιρειών με κερδοφορία και υψηλή μερισματική απόδοση, μεταξύ των οποίων και εκείνη της ΤτΕ που δημοσιοποίησε χτες τα ετήσια αποτελέσματά της, πολλές από τις οποίες επισημαίνονται καθημερινά από τους Διαχειριστές αλλά και το “έξυπνο χρήμα” που συνεχίζει να τις αναζητά.

Στο διεθνές περιβάλλον, καταγράφονται κάποιες θετικές εξελίξεις. Οι Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο είναι πιθανό σύντομα να οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι τυχόν νέος γύρος δασμών θα έχει βλαπτικές συνέπειες και για την Αμερικανική Οικονομία.

Η αλλαγή στάσης των Εργατικών στη Βρετανία σε σχέση με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το “Brexit”, αφήνει περιθώρια για ολική επαναφορά των δεδομένων για τη Βρετανία, σε σχέση με την Ευρώπη. Ενόψει δε των Ευρωεκλογών του Μαΐου, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες κινητοποιούνται ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα διαμορφώσουν συνθήκες μειωμένης συνοχής, στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Δεν φαίνεται ωστόσο ότι εξελίξεις αυτές είναι ικανές να διαφοροποιήσουν τη βασική στρατηγική των Διαχειριστών, με 218 από αυτούς σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, να συνεχίζουν να συστήνουν αύξηση θέσεων σε μετρητά και μείωση θέσεων σε μετοχές.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τετάρτη προχωρώντας υψηλότερα στο ανώτερο σε βάθος πέντε μηνών και το δολάριο κυμάνθηκε κοντά σε χαμηλά επίπεδα τριών εβδομάδων, αφού ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, επανέλαβε τη στροφή της κεντρικής τράπεζας σε μια πιο «υπομονετική» προσέγγιση επί της πολιτικής εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι Spreadbetters επεσήμαναν ένα πτώτικό ξεκίνημα για την Ευρώπη με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον FTSE του Λονδίνου να μειώνονται κατά 0,2% και τα DAX της Φρανκφούρτης να μειώνονται κατά 0,1%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε τελικά -0,16%, από την κορυφή πέντε μηνών που σκαρφάλωσε τη Δευτέρα.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,5%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν 0,36%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,18%.

Τα blue chip της Κίνας CSI300 από πτώση κατέληξαν στο +0,42%.