Skip to main content

Market Beat: Εβδομάδα με γεωπολιτικές εντάσεις και εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ

Ο Πούτιν θα συναντήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του, η μάχη μεταξύ Τρους και Βρετανών συναδέλφων βουλευτών συνεχίζεται, πλησιάζει μια “άγρια” σεζόν ανακοίνωσης κερδών των εταιριών των ΗΠΑ, εξαντλείται η υπομονή για την πολιτική της Κίνας κατά του Covid.

Οι αγορές εισήλθαν πάλι σε περίοδο όπου τα καλά νέα από το μακροοικονομικό πεδίο μετασχηματίζονται σε κακά μαντάτα  για τις μετοχές και τα ομολόγα. Οι ελπίδες των επενδυτών για μείωση των ρυθμών σύσφιξης στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διαψεύδονται από τους αρμόδιους της Fed, μόλις το αποτύπωμά τους αποκαλύπτει την ύπαρξή τους. Άρα δεν υπάρχει ακόμα διαμορφωμένη τάση για τον Οκτώβριο.

  • Το ισχυρό δολάριο επανεμφανίζεται και θα επηρεάσει τις αγορές παγκόσμια μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ενίσχυσε την άποψη ότι η Fed θα προβεί στην τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της.
  • Οι ασιατική διαπραγμάτευση  θα είναι πιο ασταθής από το συνηθισμένο καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά μετά τις πενθήμερες διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας.  Οι διακοπές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα οδήγησαν σε χαμηλών όγκων συναλλαγές στην Ασία, ενώ η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι επίσης κλειστή σήμερα.
  • Αλλού στην Ασία αυτή την εβδομάδα, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης και η Τράπεζα της Κορέας πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι κεντρικές τράπεζες είναι ότι η αποτυχία να συμβαδίσουν με τη Fed εντείνει την πίεση στα νομίσματά τους.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ηγήθηκαν της αρχικής δράσης με πτώση 0,5%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν 0,6% καθώς η σεζόν κερδών στις ΗΠΑ ξεκινά αργότερα αυτή την εβδομάδα.
  • Με την ατμόσφαιρα διαμορφωμένη ήδη από τις προσδοκίες και τα στοιχήματα από την πλευρά των θεσμικών για τη σύσφιξη στις αγορές ομολόγων, μια άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανά θα προκαλέσει την ενίσχυση του δολαρίου. Επαναφέροντας τις βλαβερές της συνέπειες στις αξίες των αγορών εκτός ΗΠΑ με παράλληλη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες τους. 

Σήμερα Δευτέρα 10/10 είναι η Ημέρα του Κολόμβου και η αγορά ομολόγων θα είναι κλειστή. Αλλά οι επενδυτές μετοχών  μπορούν να ξεκινήσουν την εβδομάδα ανησυχώντας για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού του Σεπτεμβρίου (θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη) και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που  ανακοινώνεται την Πέμπτη.

Η μεγάλη έκταση που δίνεται στην εικόνα των διεθνών αγορών και στα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις διακυμάνσεις των τιμών, οφείλεται στην στατιστική ανάλυση των συναλλαγών στην Αθήνα. Τα στοιχεία της ΕΧΑΕ έδειξαν πως για άλλη μια φορά ρευστοποίησαν  οι ξένοι επενδυτές, αποσύροντας πάνω από 83 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Προκαλώντας πτώση του μέσου όρου 7,4%. Ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι μήνας που τερματίζονται τα bear markets στην μεγαλύτερη αγορά μετοχών του πλανήτη και αυτό υπενθύμισε η ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή των σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών του κόσμου, στην πρώτη βδομάδα του. Εδώ, είχαμε μετά από επτά καθοδικές εβδομάδες, την εμφάνιση κερδών στους βασικούς δείκτες.

Ουδείς ωστόσο προσγειωμένος επενδυτής δεν μπορεί να δηλώσει αισιόδοξος για τη συνέχεια.  Καθώς η παραμονή των όγκων ανά κεφαλαιοποίηση σε επίπεδα που υποδηλώνουν πως παντού γίνονται τα άκρως… “απαραίτητα”, προκαλεί επιφυλάξεις. Δηλαδή η μικρή κεφαλαιοποίηση περνά μέρες εγκατάλειψης που επιτρέπουν την κυριαρχία της προσφοράς χωρίς αντίσταση. Στην μεσαία το ενδιαφέρον είναι επιλεκτικό και ανάλογο της ειδησεογραφίας. Ενώ στα blue chip το rotation του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθησυχάζει, αφού επιτυγχάνει στη δημιουργία άμυνας προ  της επιδείνωσης της στατιστικής εικόνας. Δεν προτρέπει όμως σε ανάληψη ρίσκου, αφού οι όγκοι τονίζουν την απουσία εισόδου φρέσκου χρήματος.

Είχε αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η πρώτη ανοδική εβδομάδα του τελευταίου για το 2022 τριμήνου, που διέκοψε μια αλυσίδα έξη πτωτικών. Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 2,67%, έτσι στο 2022 αποδίδει  -8,87%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,94% όσο και στον μήνα, με ετήσια απόδοση -8,77%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +1,39%, ενώ ετησίως υποχωρεί -14,95%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +5,66%. Ο ΔΤΡ υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα -8,12%, αλλά στο 2022 υποχωρεί πλέον -6,13%.

Η πρώτη ιδιαιτερότητα με στατιστική σημασία ήταν τα άλματα στις δύο πρώτες συνόδους. Αυτά άφησαν ένα χάσμα μεταξύ των 804,8 μονάδων που ήταν το ανώτερο της Δευτέρας και των 810 που ήταν τα χαμηλό της Τρίτης.

Δεν θα λέγαμε πως δεν ανακούφισε του αναλυτές η διακοπή του καθοδικού κύματος που κυριάρχησε από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Όλοι δε αναγνώρισαν την επιτυχία στην άμυνα που σχημάτισαν οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών, ώστε να μην περάσει ο ΓΔ το επίπεδο των 785 μονάδων.  Αυτό ήταν άλλωστε το επίπεδο στήριξης που αναγνώριζαν σε όλες τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους. Αρκετοί θεώρησαν ότι στην Αθήνα επικράτησε δυναμική συσσώρευσης, μετά τις δύο πρώτες  καθαρά ανοδικές συνεδριάσεις της πρώτης βδομάδας του Οκτωβρίου. Την απέδιδαν μάλιστα στην αναμονή της αξιολόγησης της  Ελληνικής Οικονομίας από τον οίκο Fitch. Από την Merit Sec. σχολίασαν: “Με άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη, έπειτα από 6 συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, με τους τζίρους να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και με την απόδοση του 10ετους Ελληνικού ομολόγου να βρίσκεται στο 4,8%. Θεωρούμε ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, προσπαθώντας να τιμολογήσει τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τις κυρώσεις (π.χ. πλαφόν σε Φ.Α.) που θα επιβάλει στην Ρωσία, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στις Ευρωπαϊκές Οικονομίες και Εταιρείες. Σημειώνουμε πως τεχνικά ο ΓΔ έχει εξέλθει από την υπερπουλημένη ζώνη”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η ροή των μακροοικονομικών δίνει τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά

Η ελπίδα για αλλαγή του ρυθμού σύσφιξης από τη Fed ήταν η βάση για την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας. Ενώ η διάψευσή της από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις δηλώσεις των αρμοδίων από την Τετάρτη και μετά, προκάλεσε την ανατροπή της στο τέλος. Ωστόσο απόμειναν σε εβδομαδιαία βάση κάποια κέρδη με αποτέλεσμα όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες που παρακολουθούμε, να εμφανίσουν άνοδο στην πρώτη βδομάδα του τέταρτου τριμήνου.

Μια προϋπόθεση για την ελάττωση του ποσοστού της αύξησης των επιτοκίων από την πλευρά της Ομοσπονδιακής τράπεζας, σύμφωνά με τις προσδοκίες που καθόρισαν τη δυναμική στις αγορές θα ήταν η αποτύπωση μιας σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς πέρασε πάλι η διάθεση για ρίσκο σε άμεση εξάρτηση από τα δυσμενή για την οικονομία νέα, όταν τα καλά λειτουργούν σαν αρνητικά για την αξία των μετοχών και των ομολόγων. 

Η βάση της μεταβλητότητας

Η Wall Street υποχώρησε απότομα την Παρασκευή, μετά από μια έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας για τον Σεπτέμβριο, που έδειξε τη στέρεα και θετική εικόνα στην απασχόληση.  Καθώς αύξησε την πιθανότητα η Federal Reserve να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στη διαδικασία της αύξησης των επιτοκίων, αν και πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι αυτό θα ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αγοραίων που ήταν για 3,7%, σε μια οικονομία που συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, παρά τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό αποδυναμώνοντας την ανάπτυξη.

Οι αγορές χρήματος αύξησαν στο 92% την πιθανότητα μιας τέταρτης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συναντηθούν στις 1-2 Νοεμβρίου, από 83,4% πριν από τα στοιχεία. Τα κέρδη σε πεδίο των νέων θέσεων εργασίας, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας και η συνεχιζόμενη υγιής αύξηση των μισθών δείχνουν μια αγορά εργασίας, που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι διατηρεί πολύ υψηλό πληθωρισμό.  Τελευταίος σε μια σταθερή ροή επιθετικών μηνυμάτων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προστέθηκε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς . Είπε ότι απαιτούνται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε μια διαδικασία που πιθανότατα θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων χωρίς δουλειά.

Τα δεδομένα την τρέχουσα

Με την ατμόσφαιρα διαμορφωμένη ήδη από τις προσδοκίες και τα στοιχήματα από την πλευρά των θεσμικών για τη σύσφιξη στις αγορές ομολόγων, μια άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανά θα προκαλέσει την ενίσχυση του δολαρίου. Επαναφέροντας τις βλαβερές της συνέπειες στις αξίες των αγορών εκτός ΗΠΑ με παράλληλη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες τους. 

Σήμερα Δευτέρα 10/10 είναι η Ημέρα του Κολόμβου και η αγορά ομολόγων θα είναι κλειστή. Αλλά οι επενδυτές μετοχών  μπορούν να ξεκινήσουν την εβδομάδα ανησυχώντας για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού του Σεπτεμβρίου (θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη) και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που  ανακοινώνεται την Πέμπτη. Και οι δύο αναγνώσεις θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι οι δύο δείκτες κορυφώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά η μείωση του πληθωρισμού που αντικατοπτρίζουν και οι δύο, μπορεί να μην είναι αρκετή για συμπεράνει η Fed να ότι δεν χρειάζονται επιθετικότερες  αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Την Τετάρτη, πιθανότατα θα μάθουμε ότι οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων για νέες αγορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ως τις 10/7 παρέμειναν σε ελεύθερη πτώση συμπληρώνοντας την εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τη βουτιά του Δείκτη Προσιτότητας για την αγορά της Στέγασης, ο οποίος θα ενημερωθεί μέχρι τον Αύγουστο την Παρασκευή. Την ίδια μέρα οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να επηρεάσουν το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, εάν οι καταναλωτές φανεί πως αποφάσισαν να μεταβούν από τις δαπάνες για αγαθά σε δαπάνες για υπηρεσίες. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου που επίσης αναμένεται την Παρασκευή, μπορεί να έχει αποδυναμωθεί ως απάντηση στην αύξηση των τιμών της βενζίνης.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, άνοδο εμφάνισαν και οι 18  βασικοί δείκτες που παρακολουθούμε. Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P500 κέρδισε +1,51%, ενώ στο 2022 χάνει -23,64%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά +1,99%,  με επίδοση -19,38% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +2,88%, με απώλειες στο 2022 -20,24%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο +2,25%, στο 2022 χάνει -24,19%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,73%, στο 2022 υποχωρεί κατά -31,91%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,41% στο τρίμηνο, και στο έτος χάνει -5,33%. Ο DAX  με άνοδο +1,31%, στο 2022 υποχωρεί -22,74%, ο CAC με μεταβολή +1,82%, στο 2022 χάνει -17,98%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε +0,95% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -14,65%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε άνοδο +1,22%, με ετήσια απόδοση -23,57%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε στην πρώτη εβδομάδα του τέταρτου τριμήνου  μεταβολή +0,98%, ενώ στο έτος χάνει -19,71%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +5,76% υψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +11,02%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +2,47%, αποδίδει στο 2022 -14,16%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1701,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση εβδομάδας +2,01% ενώ στο 2022 υποχωρεί -7,03%. Ενισχύθηκε  απότομα +16,88%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 93,20 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +23,53%.

Ο Nikkei, κέρδισε στη βδομάδα +4,55%, είχε απόδοση -5,82% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα εκτινάχθηκε κατά +3,59%, και στο 2022 υποχωρεί -25,01%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ενισχύθηκε +1,33%, με επίδοση έτους -0,11%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +3,00 %, στο 2022 χάνει -24,18%. Με μηδενική  μεταβολή 0,00% ξεκίνησε το τρίμηνο ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, με αργίες όλη τη βδομάδα, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -16,9%.

Οι αγορές ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ την Παρασκευή  σκαρφάλωσε στο 3,883%, από 3,823% την Πέμπτη. Η απόδοση της διετίας ανήλθε στο 4,306%, από 4,247% την προηγούμενη ημέρα. Οι αποδόσεις σημείωσαν ανοδική πορεία για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, τις τελευταίες εβδομάδες σκαρφαλώνοντας στα υψηλά σε βάθος μεγαλύτερο της δεκαετίας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περασμένου έτους. Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες ακολουθούν πιστά τις προσδοκίες επί της πολιτικής της Fed, μέσω του χρόνου ωρίμανσης κάθε ομολόγου, καθορίζουν το κόστος πολλών άλλων ειδών δανεισμού, από το εταιρικό χρέος έως τα στεγαστικά και φοιτητικά δάνεια.

Η γρήγορη άνοδος των επιτοκίων φέτος είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο οι προσπάθειες της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού έχουν ξεδιπλωθεί, για να ψύξουν  την υπερθερμασμένη οικονομία. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, το επιτόκιο των νέων 30ετών στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 6% για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, από επίπεδα κάτω από 3% ένα χρόνο νωρίτερα. Για τους επενδυτές, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής σήμαιναν ότι το έργο της Fed δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το κυριότερο άγχος των επενδυτών παραμένει ότι η θετική δυναμική της οικονομίας θα αναγκάσει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, έως ότου η οικονομική πίεση προκαλέσει κάμψη της ανάπτυξης.

Μια ειδική συνθήκη

Στον Οκτώβριο αρκετές φορές στο παρελθόν σημειώνεται το τέλος ενός bear market.  Μια ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο, βρίσκει ισχυρές ενδείξεις μη φυσιολογικής αδυναμίας του χρηματιστηρίου, κατά τους έξι μήνες έως και τον Οκτώβριο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές και άνω του μέσου όρου έξι μήνες μετά. Οι συγγραφείς της μελέτης Terry Marsh καθηγητής στο Μπέρκλεϋ, και ο Kam Fong Chan, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας πιστεύουν πως σε αυτό το διάστημα η εκτός του συνήθους δυναμική  προκαλείται από την αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές και από την επίλυση αυτής της αβεβαιότητας στη συνέχεια.

ΧΑ

Ανοδική έναρξη του Οκτώβριου με χαμηλούς όγκους

Είχε αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η πρώτη ανοδική εβδομάδα του τελευταίου για το 2022 τριμήνου, που διέκοψε μια αλυσίδα έξη πτωτικών. Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 2,67%, έτσι στο 2022 αποδίδει  -8,87%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,94% όσο και στον μήνα, με ετήσια απόδοση -8,77%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +1,39%, ενώ ετησίως υποχωρεί -14,95%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +5,66%. Ο ΔΤΡ υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα -8,12%, αλλά στο 2022 υποχωρεί πλέον -6,13%.

Η πρώτη ιδιαιτερότητα με στατιστική σημασία ήταν τα άλματα στις δύο πρώτες συνόδους. Αυτά άφησαν ένα χάσμα μεταξύ των 804,8 μονάδων που ήταν το ανώτερο της Δευτέρας και των 810 που ήταν τα χαμηλό της Τρίτης. Το ποδαρικό του Οκτώβρη έγινε με τζίρο στα 38,308 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων στα 1,947 εκατ. Ο Γενικός Δείκτης  έφθασε στις 804,19 από 792,90 μονάδες στις 30/9, με μεταβολή +1,42%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 514,83 μονάδες με μεταβολή +0,79%. Ο FTSE25 έκλεισε +1,58% ψηλότερα στις 1934,47 από 1904,45 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,12%.  Την Τρίτη ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,036 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων στα 4,438 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 823,09 μονάδες, με μεταβολή +2,35%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 535,55 μονάδες με μεταβολή +4,02%. Ο FTSE25 έκλεισε +2,57% ψηλότερα στις 1984,25 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,02%.  Την Τετάρτη ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,6 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 3,095 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 819,14 μονάδες, με μεταβολή -0,48%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 532,77 μονάδες με μεταβολή -0,52%. Ο FTSE25 έκλεισε -0,48% χαμηλότερα στις 1974,69 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,41%.  Την Πέμπτη ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,8 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 0,689  εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 816,68, μονάδες, με μεταβολή -0,30%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 535,31 μονάδες με μεταβολή +0,48%. Ο FTSE25 έκλεισε -0,46% χαμηλότερα στις 1965,53 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,56%.  Την Παρασκευή  ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,7 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 3,4  εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 814,06, μονάδες, με μεταβολή -0,32%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 539,71 μονάδες με μεταβολή +0,82%. Ο FTSE25 έκλεισε -0,26% χαμηλότερα στις 1960,37 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,10%. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,145 από 57,908 δις ευρώ στις 30/9. Ο Μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στα 44,5 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 2,7 εκατ.

Η εικόνα των blue chip

Με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από +3,5% και πάνω εμφανίζονται 10 οι:

ΕΤΕ +8,23% με μεταβολή (+7,19%) στο τρίτο τρίμηνο και +11,7% απόδοση έτους, ΤΕΝΕΡΓ +7,88% με (-3,85% το τρίτο τρίμηνο) και +31,08% στο 2022, ΑΛΦΑ +7,44% με (-3,12%) και -19,59% στο 2022, ΒΙΟ +5,47% με (+1,04%) και -22,22% στο 2022, ΟΛΠ +5,04% με (-9,40%) και -15,33% στο 2022, ΔΕΗ +4,52% με (-0,86%) και -42,18% στο 2022, ΜΥΤΙΛ +4,36% με (-0,07%) και -3,50% στο 2022, ΛΑΜΔΑ +4,01% με (-2,05%) και -17,38% στο 2022, ΠΕΙΡ +4,00% με (+10,65%) και -16,40% στο 2022 και ΕΛΠΕ +3,51% με (-0,16%) και +4,18% στο 2022. Ακολουθούν 2 με μεταβολή ισοδύναμη των βασικών δεικτών ήτοι: ΜΟΗ +2,91% με (-8,56%) και +20,80% στο 2022 και ΕΥΡΩΒ +2,80% με (+1,52%) και 1,28% στο 2022.

Την ομάδα των ανοδικών μετοχών στη βδομάδα συμπληρώνουν εννέα με κέρδη από +0,1% ως +1,90% ήτοι ΕΕΕ +1,90% με (+1,20% στο γ΄τρ.) και -28,95% στο έτος,  ΑΡΑΙΓ +1,81% με (-7,05% στο γ΄τρ.) και -6,35% στο έτος, ΕΥΔΑΠ  +1,12% με (+0,28% στο γ΄τρ.) και -7,17% στο έτος, ΟΤΕ +1,01% με (-10,38% στο γ΄τρ.) και -7,72% στο έτος, ΕΛΧΑ  +0,90% με (+1,52% στο γ΄τρ.) και -26,92% στο έτος, ΤΙΤC +0,55% με (-3,56% στο γ΄τρ.) και -18,54% στο έτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,46% με (+-6,02% στο γ΄τρ.) και -7,68% στο έτος,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,38% με (-7,22% στο γ΄τρ.) και +23,17% στο έτος, και ΑΔΜΗΕ +0,12% με (-13,00% στο γ΄τρ.) και -32,84% στο έτος. 

Στον αντίποδα με εβδομαδιαία πτώση συναντάμε: ΣΑΡ -1,48% με (-7,73% στο γ΄τρ.) και -32,58% στο έτος, ΚΟΥΕΣ -1,44% με (2,79% στο γ΄τρ.) και -34,01% στο έτος, ΟΠΑΠ -1,06% με (-10,04% στο γ΄τρ.) και -2,57% στο έτος, και ΜΠΕΛΑ -0,59% με (-1,52% στο γ΄τρ.) και +7,70% στο έτος.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η επικρατούσα συσσώρευση “ορίζει” discount της τάξης των 10 μονάδων

Δεν άλλαξαν οι traders την απόσταση ανάμεσα στο κλείσιμο του 25άρη και του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς. την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο από τις 11:30 ως τις 16:56 και σε αρνητικό ως το κλείσιμο αλλά επίσης στην πρώτη ώρα. Το άνοιγμα στις 1964,94 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 0,59 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 5,16 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 15:18 και ήταν οι 1979,85 μονάδες (+0,73%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1960,06 μονάδες (-0,28%). Το κλείσιμο στις 1960,37 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,26% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,133 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 458 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1966,50 κατώτερο 1942,50 με τελευταίες τιμές στις 1942,50 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1949,50 από 1950,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5967 από 5822. Άλλαξαν χέρια επίσης 188 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1959,00 και κατώτερο στις 1939,75 με τιμή κλεισίματος στις 1945,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 152 από 167 στη σειρά αυτή. Επίσης διακινήθηκε 1  ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26 από  25.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 και τις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου και της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Η εικόνα των blue chip

Με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από +3,5% και πάνω εμφανίζονται 10 οι:

ΕΤΕ +8,23% με μεταβολή (+7,19%) στο τρίτο τρίμηνο και +11,7% απόδοση έτους, ΤΕΝΕΡΓ +7,88% με (-3,85% το τρίτο τρίμηνο) και +31,08% στο 2022, ΑΛΦΑ +7,44% με (-3,12%) και -19,59% στο 2022, ΒΙΟ +5,47% με (+1,04%) και -22,22% στο 2022, ΟΛΠ +5,04% με (-9,40%) και -15,33% στο 2022, ΔΕΗ +4,52% με (-0,86%) και -42,18% στο 2022, ΜΥΤΙΛ +4,36% με (-0,07%) και -3,50% στο 2022, ΛΑΜΔΑ +4,01% με (-2,05%) και -17,38% στο 2022, ΠΕΙΡ +4,00% με (+10,65%) και -16,40% στο 2022 και ΕΛΠΕ +3,51% με (-0,16%) και +4,18% στο 2022. Ακολουθούν 2 με μεταβολή ισοδύναμη των βασικών δεικτών ήτοι: ΜΟΗ +2,91% με (-8,56%) και +20,80% στο 2022 και ΕΥΡΩΒ +2,80% με (+1,52%) και 1,28% στο 2022.

Την ομάδα των ανοδικών μετοχών στη βδομάδα συμπληρώνουν εννέα με κέρδη από +0,1% ως +1,90% ήτοι ΕΕΕ +1,90% με (+1,20% στο γ΄τρ.) και -28,95% στο έτος,  ΑΡΑΙΓ +1,81% με (-7,05% στο γ΄τρ.) και -6,35% στο έτος, ΕΥΔΑΠ  +1,12% με (+0,28% στο γ΄τρ.) και -7,17% στο έτος, ΟΤΕ +1,01% με (-10,38% στο γ΄τρ.) και -7,72% στο έτος, ΕΛΧΑ  +0,90% με (+1,52% στο γ΄τρ.) και -26,92% στο έτος, ΤΙΤC +0,55% με (-3,56% στο γ΄τρ.) και -18,54% στο έτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,46% με (+-6,02% στο γ΄τρ.) και -7,68% στο έτος,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,38% με (-7,22% στο γ΄τρ.) και +23,17% στο έτος, και ΑΔΜΗΕ +0,12% με (-13,00% στο γ΄τρ.) και -32,84% στο έτος. 

Στον αντίποδα με εβδομαδιαία πτώση συναντάμε: ΣΑΡ -1,48% με (-7,73% στο γ΄τρ.) και -32,58% στο έτος, ΚΟΥΕΣ -1,44% με (2,79% στο γ΄τρ.) και -34,01% στο έτος, ΟΠΑΠ -1,06% με (-10,04% στο γ΄τρ.) και -2,57% στο έτος, και ΜΠΕΛΑ -0,59% με (-1,52% στο γ΄τρ.) και +7,70% στο έτος.

Στα 10 blue chip με εβδομαδιαία κέρδη από +3,5% και πάνω, τα μισά ανήκουν στην ομάδα αυτών που επικεντρώθηκαν οι πιέσεις στο έτος και τους έχουν δώσει μεταβολές άνω του -15%, με τον ΓΔ στο 2022 στο -8,9%. Από τα 10 τα τρία ανήκουν στην μικρή ομάδα των νικητών στο έτος και ήταν τα ΕΛΠΕ, ΕΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ. Για όσους ανταποκριθούν στον πειρασμό σε αυτές τις εποχές των πολλαπλών αβεβαιοτήτων να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Αθηναϊκή αγορά, θα θεωρούσαμε λιγότερο επικίνδυνη την “υποταγή” στις προτιμήσεις των ισχυρών ξένων θεσμικών.      

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν ενώ σποραδικά άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5963 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,870 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 95.961 από 93.918.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3755 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,23 ευρώ και έγιναν 15.934 από 16.677 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 258 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,863 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 20.522 από 20.404.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3314 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ και έγιναν 34.774 από 34.308 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 558 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 262 ΣΜΕ της ΜΙΓ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε τα 36.975 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 1732 για ΕΤΕ, τα 800 για ΕΛΠΕ, τα 200 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 100 για ΟΤΕ.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία διολίσθησαν σήμερα Δευτέρα 10/10, μετά από μια αιφνιδιαστική πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ που διέλυσε κάθε σκέψη περί αλλαγής στην πολιτική σύσφιξης της Fed. Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενίσχυσαν την αβεβαιότητα καθώς οι αγορές περίμεναν να δουν πώς θα αντιδρούσε το Κρεμλίνο στην έκρηξη που έπληξε τη μοναδική γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Οι διακοπές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα οδήγησαν σε χαμηλών όγκων συναλλαγές στην Ασία, ενώ η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι επίσης κλειστή σήμερα.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei είχε αργία

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,40%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε αργία

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -2,83%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας είχε απώλειες -0,88%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,65% και ήταν στις 455,42 μονάδες