Skip to main content

Εκτοξεύθηκε η τιμή των καυσόξυλων στη Β. Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – της Βάσως Βεγίρη
                             [email protected]

Στα 130 ευρώ το κυβικό μέτρο έχει “εκτοξευθεί” η τιμή των καυσόξυλων στη Θεσσαλονίκη-Βόρεια Ελλάδα, με χαμηλή διαθεσιμότητα λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης και πολυήμερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις,  την ίδια ώρα που η υψηλή ζήτηση για αντλίες θερμότητας, κυρίως από πολίτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, έχει επιφέρει έλλειψη στην αγορά και λίστες αναμονής διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όσον αφορά τα καυσόξυλα, ότι κάποιοι έμποροι ξυλείας έχουν σταματήσει τις παραλαβές και κατά συνέπεια και την αποδοχή νέων παραγγελιών, λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης και επισημαίνουν ότι εάν δεν μπορέσει να μπει κόσμος στα βουνά να κόψει ξύλα δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν νέες παραγγελίες. Ακόμη δε και όσοι εξακολουθούν να εξυπηρετούν, επισημαίνουν ότι η διαθεσιμότητα είναι μικρή και δύσκολη.

Οι τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία εμπορίας ξυλείας Νικολούδη στην Πυλαία Θεσσαλονίκης είναι σήμερα στο επίπεδο των 125-130 ευρώ το κυβικό μέτρο  ανάμικτα ξύλα οξιάς και “μεσέ” (δρυς), ενώ από την εταιρεία “Τιμολέων” επίσης αναφέρεται τιμή διάθεσης τα 130 ευρώ συν ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει με τις τιμές στα 110 ευρώ, ενώ πέρυσι η υψηλότερη τιμή δεν είχε ξεπεράσει τα 95-100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρώτης ύλης λόγω  του φραγμού στις εξαγωγές ξυλείας που έβαλαν οι Βούλγαροι έμποροι, καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης υπάρχει αυξημένη ζήτηση και στη γειτονική χώρα. Παρά τις υψηλότερες φετινές τιμές, ωστόσο, η ζήτηση φέτος είναι αυξημένη, ξεκίνησε νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές και παραμένει υψηλή και εάν κάποιος παραγγείλει σήμερα ξύλα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δέκα ημέρες για να τα παραλάβει από κάποιες εταιρείες και ακόμη και έναν μήνα από κάποιες άλλες.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν στη “Ν” εκπρόσωποι δυο εταιρειών της Θεσσαλονίκης, που εξειδικεύονται στη θέρμανση, της “Τεχνοθερμικής” και της “Αέναος”, υπάρχει έλλειψη αντλιών θερμότητας, λόγω της υψηλής ζήτησής τους από νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”. Κατά τους ίδιους, επίσης, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον από υποψήφιους πελάτες για λέβητες πετρελαίου, αυτό τις τελευταίες ημέρες έχει κοπάσει λόγω των τιμών διάθεσης του πετρελαίου που προαναγγέλθηκαν (σ.σ. το πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει να διατίθεται από αύριο, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου) και λόγω της ανόδου των τιμών των λεβήτων που έχει επιφέρει ο διεθνής πληθωρισμός (αύξηση τομών μετάλλων, μεταφορικών κ.ο.κ.). “Όποιος θέλει αντλία θερμότητας, πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έναν μήνα”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.