Skip to main content

LNG: Ενισχύονται οι αμερικανικές εξαγωγές στη Γερμανία

Η αμερικανική Venture Global, η οποία εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επεκτείνει ένα 20ετές συμβόλαιο με τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW κατά 500.000 τόνους LNG ετησίως, σε 2 εκατομμύρια τόνους. Η είδηση για την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στη Γερμανία αποτελεί ένδειξη αναζωογόνησης της αγοράς LNG καθώς γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης της ρωσικής ενέργειας. 

Η Γερμανία βασίζεται στο LNG για να επιτύχει τα σχέδιά της να περιορίσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 55% των συνολικών εισαγωγών της πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Πρόσφατα ναύλωσε πέντε εξειδικευμένα πλοία που θα επιτρέπουν τις εισαγωγές δια θαλάσσης. Πριν από τον πόλεμο, η Γερμανία σχεδίαζε να εισάγει περισσότερα καύσιμα από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Τα σχέδια ωστόσο έχουν μπει στον «πάγο», όπως και ο αγωγός. 

Η συμφωνία της Venture Global με την EnBW είναι η μόνη μακροπρόθεσμη σύμβαση LNG που έχει κλείσει μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Άλλες γερμανικές εταιρείες — συμπεριλαμβανομένων των Uniper και RWE — έχουν υπογράψει συμφωνίες σε αρχικό στάδιο για την εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ.

Οι αποστολές της Venture θα ξεκινήσουν το 2026 από τα εργοστάσια Plaquemines και CP2 της εταιρείας στη Λουιζιάνα.

Η τύχη της αμερικανικής βιομηχανίας άλλαξε με την πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για το LNG από τις ΗΠΑ, το οποίο μόλις πριν από δύο χρόνια αντιμετώπιζε κρίση λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και υποτονικής ζήτησης. Στο μεταξύ, ωστόσο, επωφελήθηκε από την «στενή» αγορά φυσικού αερίου και την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, η οποία ανάγκασε την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές.

Παρά την έντονη ζήτηση, το τοπίο παραμένει ανταγωνιστικό. Η Tellurian δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει κεφάλαια για το εργοστάσιο εξαγωγών Driftwood κοντά στις εγκαταστάσεις της Venture στη Λουιζιάνα. Το μέλλον του έργου ύψους 25 δισ. δολαρίων είναι ασαφές μετά την αποχώρηση δύο μεγάλων αγοραστών τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr