Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ισχυρή ανάκαμψη μετά το ράλι της Wall Street

Άλμα 2,36% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες, στον απόηχο του ράλι της Wall Street, με τις τράπεζες να κερδίζουν 4%. Σε θετικό έδαφος και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips, με την Coca Cola να ξεχωρίζει στο +4%. Στο +6% η Aegean.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, ενώ στις 7 τρέχοντος μήνα θα μεσολαβήσει η τρίτη αξιολόγηση από τη Fitch.

Στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 4,60%, το ιταλικό 10ετές στο 4,20% και το γερμανικό στο 1,80%.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές υποχώρησαν έως και 6,4%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημείωσε πτώση 3% στο Άμστερνταμ το πρωί της Τρίτης, στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τη Δευτέρα υποχώρησε 10%. Η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών τιμών οδηγείται από τον ήπιο καιρό και τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας που καθησυχάζουν τις ανησυχίες. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 2,4% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνουν άλμα 4,3% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. Άνοδο άνω του 3% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Οι θετικές συναλλαγές στην Ευρώπη έρχονται μετά την ανάκαμψη τη Δευτέρα στη Wall Street. Οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν άνοδο για να ξεκινήσουν τον νέο μήνα και το τρίμηνο με θετικό τόνο, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία. Ήταν η καλύτερη μέρα από τις 24 Ιουνίου για τον Dow και η καλύτερη μέρα από τις 27 Ιουλίου για τον S&P.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ενισχύονται, ενώ οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύθηκαν επίσης υψηλότερα την Τρίτη.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ