Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πώς το Παρίσι απειλεί τα σκήπτρα του Λονδίνου στις αγορές

Η κρίση που έχει προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία της βρετανίας είναι τόσο βαθιά που η χώρα κινδυνεύει να χάσει το στέμμα της της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών της Ευρώπης.

Η φετινή πτώση των μετοχών του Λονδίνου μείωσε τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εταιρειών με κύρια εισαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Παρίσι, τον κυριότερο ανταγωνιστή, να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Με ισοδύναμο 2,5 τρισ. δολαρίων, η διαφορά μεταξύ τους είναι μόλις 156 δισεκατομμύρια δολάρια, κοντά στο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

Η διαφορά μεταξύ των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας διαβρώνεται σταδιακά από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα το 2016.

Αλλά η αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της πρωθυπουργού Λιζ Τρους, έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα, βλάπτοντας την οικονομική εμπιστοσύνη και στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό.

«Το Λονδίνο είχε τα σκήπτρα ως το κορυφαίο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο. Χάνει όμως ήδη τη λάμψη του ακόμη και πριν από αυτή την τελευταία κρίση εμπιστοσύνης και τη βουτιά της στερλίνας, με τον αντίκτυπο των εμπορικών ζητημάτων μετά το Brexit να επιβαρύνει ακόμα το κλίμα», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown. «Με τις ανησυχίες που εντείνονται σχετικά με τον χειρισμό της οικονομίας από τη διοίκηση της Λιζ Τρας, η αισιοδοξία φαίνεται να χάνεται».

Οι εκροές μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου βαίνουν με αμείωτο ρυθμό προς τη χειρότερη χρονιά τους στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Η παρέμβαση της Τετάρτης από την Τράπεζα της Αγγλίας για να κατευνάσει τις αγορές έδωσε χρόνο μόνο για τη σταθεροποίηση της λίρας και την επιδίωξη της αποφυγής ευρύτερης επιδείνωσης στα οικονομικά των νοικοκυριών και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Μόνο μία φορά στο παρελθόν η διαφορά αξίας μεταξύ των αγορών μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας ήταν μικρότερη. Αυτό συνέβη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη FTSE 100, η ​​BHP Group, αποχώρησε από το Λονδίνο.

Ένας άλλος παράγοντας της ενδυνάμωσης του Παρισιού, ήταν η ολοένα και πιο εύθραυστη θέση του Λονδίνου ως ενός από τους κορυφαίους χώρους εισηγμένων στην Ευρώπη. Μόλις 1,38 δισ. δολάρια συγκεντρώθηκαν μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, αντιπροσωπεύοντας το 14% του συνόλου της Ευρώπης, το μικρότερο μερίδιο σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

naftemporiki.gr