Skip to main content

Η ύφεση τρομάζει τις αγορές – Τριγμοί στα Χρηματιστήρια

Εν μέσω ισχυρών πιέσεων στην Ευρώπη, η Αθήνα έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 788 μονάδες. Κλυδωνισμοί στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Oι μετοχές διαπραγματεύτηκαν απότομα χαμηλότερα, λόγω οικονομικών ανησυχιών γύρω από τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης. Πληθωρισμός σοκ στη Γερμανία.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες κατέγραψαν έντονη μεταβλητότητα, με την Πειραιώς να υποχωρεί τελικά -3,39% από -6,09%. Πολύ ισχυρές πιέσεις στην Coca Cola, απώλειες άνω του 4%.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη φέτος, εκτιμά o Μoody’s. Ωστόσο προειδοποιεί για απότομη επιβράδυνση το 2023 – έτος κατά το οποίο τα σύννεφα θα πυκνώσουν συνολικά πάνω από την Ευρώπη και ο εφιάλτης της ύφεσης θα επιστρέψει για πολλά κράτη – μέλη.

Sell off σε Ευρώπη και Wall

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά τη χθεσινή παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας προκειμένου να «κατευναστούν» οι αγορές. Ο STOXX600 χάνει 2,3%, στο -2,5% ο γερμανικός DAX. Άνω του 3% οι απώλειες στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με το CNBC την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας πυροδότησε ο πανικός που επικράτησε στις τάξεις των συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας. Τα κρατικά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας καλύπτουν περίπου τα 2/3 του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων LDI συνολικής αξίας 1,5 τρισ. στερλινών.

Στο 10,9 % εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια.Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Τριγμοί και στη Wall Street, παρά τα θετικότερα των προσδοκιών στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 429,66 μονάδες ή 1,45%. 2% οι απώλειες για τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει πτώση 2,56%.

Πτωτικά έως και 6,4% κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου την Πέμπτη, μετά το διήμερο ανοδικό σερί που πυροδότησαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική.  Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημείβσε πτώση 5,9%, στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Τις δύο προηγούμενες μέρες είχε σημειώσει «άλμα» 19%.

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει αύριο, Παρασκευή, διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Προηγήθηκε η διεξαγωγη των αυτοαποκαλούμενων δημοψηφισμάτων στις περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που έχουν καταγγελθεί ως παράνομα από την Ουκρανία και τη Δύση. 

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Porsche στο ντεμπούτο τους στις αγορές την Πέμπτη, σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη. Οι μετοχές της εμβληματικής μάρκας σπορ αυτοκινήτων διαπραγματεύονταν αρχικά στα 84 ευρώ (81 δολάρια) το πρωί της Πέμπτης. Αυτό αφού είχαν τιμολογηθεί στην κορυφή του εύρους τους, στα 82,50 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση στα 75 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος συγκεντρώνει έρευνες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, υποχώρησε στο 93,7 τον Σεπτέμβριο από 97,3 τον Αύγουστο, το χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2020.

naftemporiki.gr

Οι αγορές με μια ματιά