Skip to main content

«Πρωτοφανής» ζημιά στους αγωγούς Nord Stream

Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν «πρωτοφανή» ζημιά μέσα σε μια μέρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Nord Stream AG, ο φορέας εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία.Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργική ικανότητα του συστήματος του δικτύου αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι εντόπισαν δύο διαρροές στο Nord Stream 1.  «Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1 – μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA).  Οι διαρροές εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. 

Αυτή η αναφορά ήρθε λίγες ώρες αφότου οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι υπήρχε διαρροή στον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος βρίσκεται επίσης κοντά στο Μπόρνχολμ.

Να σημειώσουμε ότι έργο του Nord Stream 2 έβαλε στον «πάγο»- και δεν εκκίνησε ποτέ- η γερμανική κυβέρνηση όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ ο Nord Stream 1 έχει παύσει από τη Μόσχα που σταμάτησε σταδιακά τις ροές το καλοκαίρι επικαλούμενη προβλήματα με τον εξοπλισμό της αλλά έχοντας επίσης συνδέσει την έναρξη της λειτουργίας του με την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της λόγω του πολέμου. 

Η Σουηδία και η Δανία διερευνούν τις διαρροές και στους δύο αγωγούς, προειδοποιώντας τα πλοία να αποφύγουν την περιοχή.

Η σχεδόν ταυτόχρονη πτώση πίεσης στις δύο γραμμές του Nord Stream και στη μία γραμμή του Nord Stream 2 δεν μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι αγωγοί βρίσκονται σε αδράνεια εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αγορές θα παρακολουθούν για τυχόν ενδείξεις δολιοφθοράς. Ήδη οι τιμές στο φυσικό αέριο κινούνται ανοδικά το πρωί της Τρίτης καθώς τα νέα προκάλεσαν νευρικότητα στην αγορά. 

Οι διαρροές έρχονται καθώς ετοιμάζεται να εκκινήσει την Τρίτη ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ της Νορβηγίας -πλέον του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης- και της Πολωνίας. 

Οι δύο αγωγοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.  «Είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι οι ροές του Nord Stream δεν θα ξαναρχίσουν αυτόν τον χειμώνα, αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια», σχολιάζει το Bloomberg. 

naftemporiki.gr