Skip to main content

5 «πονοκέφαλοι» για τη Τζόρτζια Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι πήρε την ψήφο των πολιτών και κατά τα φαινόμενα και των αγορών. Ωστόσο οι προκλήσεις μπροστά της είναι μεγάλες και ο χρόνος περιορισμένος. Περίοδος χάριτος στην επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς δεν προβλέπεται. Θα θέσει σε εφαρμογή τα Italonomics και εκεί θα φανεί κατά πόσον οι θέσεις της μπορούν να γίνουν πράξη. 

Το Bloomberg παρουσιάζει τους 5 πιο άμεσους «πονοκέφαλους» για την Ιταλίδα, που ετοιμάζεται να αναλάβει την πρωθυπουργία.   

Προϋπολογισμός

Προσχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να ψηφιστεί έως τα τέλη του έτους. Οι προβλέψεις του για ανάπτυξη και χρέος δεν θα είναι ιδιαίτερα ευοίωνες και αυτό σημαίνει λιγότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας. Η Μελόνι έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη και να βοηθήσει τους Ιταλούς να αντιμετωπίσουν την κρίση, χωρίς να φουσκώσει το έλλειμμα. Ο εταίρος της Ματέο Σαλβίνι θέλει κρατικό σχέδιο στήριξης 30 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. 

Ενεργειακή κρίση

Η Ιταλία έχει δαπανήσει ήδη 66 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Μόνο για να επεκταθούν οι φοροελαφρύνσεις στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις έως τον Δεκέμβριο, χρειάζονται 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. H χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική να πληρώσει διπλό λογαριασμό σε σχέση με πέρυσι για τις εισαγωγές ενέργειας. Και αυτό πυροδοτεί ανησυχίες για το μέλλον μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.

H Μελόνι είναι υπέρ ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αλλά είναι έτοιμη να αναδιαρθώσει την ιταλική αγορά ενέργειας, χωρίς να περιμένει τους Ευρωπαίους ομολόγους. Η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές από εκείνη του φυσικού αερίου, θα στοιχίσει 3 με 4 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο. 

Monte Paschi 

Σε λίγες εβδομάδες το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να «ρίξει» επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. στην εθνικοποιημένη τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena, στο πλαίσιο προγραμματισμένης αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ.ε υρώ. Είναι η πιο πρόσφατη σε μία σειρά προσπαθειών για να τονωθεί η τράπεζα, που κατέρρεσε το 2009 και έχει «κάψει» 18 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων.

ITA

Ο Ντράγκι είχε ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στα τέλη του Αυγούστου με το επενδυτικό fund Certares, την AirFrance ΚLM και την Delta Airlines για πώληση της αεροπορικής εταιρείας ITA, που “γεννήθηκε” από τις στάχτες της Alitalia. H Μελόνι ήταν κάθετα αντίθετη στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι θα πρέπει ο αερομεταφορέας να μείνει σε ιταλικά χέρια, από τη στιγμή που το ιταλικό δημόσιο έχει ήδη δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια για τη διάσωσή της. 

Telecom Italia

Η Telecom Ιταλια βρίσκεται σε φάση αναδιάρθωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα χάσει τον έλεγχο του δικτύου της. Η διοίκηση προωθεί παράλληλα τη διάσπασή της σε διάφορες μονάδες και την αναζήτηση νέων στρατηγικών επενδυτών. Τα σχέδια για πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας σε ομάδα επενδυτών έχουν αμφισβητηθεί από τη Μελόνι, η οποία θέλει αντ’αυτού να βγάλει τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό από το χρηματιστ΄ριο και να πουλήσει μη βασικές δραστηριότητές του, προκειμένου να μειώσει αισθητά τα χρέη του. Ενθαρρύνει επίσης την εξαγορά της από την κρατική τράπεζα Cassa Depositi και την πώληση συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε ανταγωνιστές έναντι 13 δισ. ευρώ.