Skip to main content

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μονόδρομος η αύξηση των επιτοκίων

Ιζαμπέλ Σνάμπελ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τις δυσμενείς προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, υποστήριξε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Iζαμπέλ Σνάμπελ.

Η Σνάμπελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική ιστοσελίδα t-online, είπε πως η ευρωζώνη μπορεί να μείνει στάσιμη, αντί να διολισθήσει σε ύφεση, αλλά η Γερμανία δύσκολα θα την αποφύγει.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός, ενδέχεται να μην έχει κορυφωθεί ακόμη.

«Μια επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό», είπε ο Σνάμπελ. «Το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων ωστόσο είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ τόνισε πως είναι «ακόμα πιο σημαντικό» να στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν στην ΕΚΤ και ότι η άνοδος των τιμών θα υποχωρήσει ξανά.

Τα σχόλια της Σνάμπελ έρχονται έντονα μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη.

Ακολουθούν επίσης μια υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της ευρωζώνης από την Deutsche Bank, η οποία τώρα βλέπει μια πολύ βαθύτερη ύφεση στον ορίζοντα αφού η Ρωσία μείωσε τον ενεργειακό εφοδιασμό ως αντίποινα για τις κυρώσεις για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Με πέντε εβδομάδες ακόμη να απομένουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν την προτίμησή τους για την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

«Περιμένω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του», δήλωσε η Σνάμπελ. «Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να τα αυξάνουμε. Αποφασίζουμε συνάντηση με συνάντηση, με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων».

naftemporiki.gr