Skip to main content

«Καμπανάκι» Ενρία προς τις τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Αναθεώρηση στις κεφαλαιακές προβλέψεις τους ζήτησε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του SSM της ΕΚΤ, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μολονότι παραδέχεται την ευρωστία τους.

Το θέμα είχε εγκαίρως αναδείξει η «Ν», στο πλαίσιο επιστολής που είχαν δεχτεί όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ. Με την επιστολή αυτή ζητείτο από τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης να δώσει νέα αναθεωρημένα business plans, που θα λάβουν υπόψη τους τις τρέχουσες εξελίξεις (ενεργειακή κρίση, άνοδος των επιτοκίων κ.λπ.).

Οι τράπεζες έχουν άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνουν ένα τμήμα του κλάδου.

Ευάλωτοι τομείς

«Πιέζουμε τις τράπεζες να εστιάσουν πολύ περισσότερο στη συγκέντρωση των ανοιγμάτων τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαιτέρως από την ενέργεια και που είναι ευάλωτοι σε ενεργειακές κρίσεις» ανέφερε ο κ. Ενρία σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Ζητούμε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις υπό σοβαρά, δυσμενή σενάρια και θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ενώ οι τράπεζες ξεκινούν από μια θέση ισχύος, χάρη στα υψηλά επίπεδα κεφαλαίου, τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν το μέλλον μπορούν κάποιες φορές να δημιουργήσουν μια υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα.

O κ. Ενρία επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση εμπορικού real estate, οικιστικών ακινήτων και καταναλωτικής χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αύξηση του κόστους δανεισμού και χρήζουν προσοχής.

Ακόμη σημείωσε πως η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να «τσεκάρουν» εξονυχιστικά την έκθεσή τους σε κλάδους που απαιτούν μεγάλη ενέργεια, καθώς οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξαπλώνονται στην οικονομία.

Πηγές του Bloomberg επιβεβαιώνουν πως η ΕΚΤ έστειλε επιστολή στις τράπεζες, με την οποία τις καλεί να αναλύσουν τον αντίκτυπο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου στις δραστηριότητές τους.

Συστάσεις της BIS

Την ίδια ώρα, μήνυμα να προχωρήσουν σε δυναμικές επιτοκιακές αυξήσεις έστειλε στις κεντρικές τράπεζες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), παρά την αυξανόμενη απειλή της ύφεσης και της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές συναλλάγματος.

Παρότι αναγνωρίζει ότι αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος ύφεσης, αλλά και οι κίνδυνοι για το χρέος, η BIS δίνει, όπως και οι κεντρικές τράπεζες, προτεραιότητα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. «Είναι σημαντικό να δράσουμε εγκαίρως και δυναμικά» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της BIS, Kλαούντιο Μπόριο. «Οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις συνήθως μειώνουν την πιθανότητα μίας απότομης προσγείωσης».

Ωστόσο, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε μία περίοδο που οι κρίσεις χρέους ήδη ενυπάρχουν και εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τις υπερτιμημένες αγορές ακινήτων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία, την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό.

Η ΒIS προειδοποιεί επίσης ότι θα είναι δύσκολη η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και αυτό θα οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με το πετρέλαιο, τη στιγμή που οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα έχουν μεγάλο και παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανική παραγωγή.