Skip to main content

Ομόλογα: Στο 3,5% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, για πρώτη φορά από το 2011

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 3,50% για πρώτη φορά από το 2011, με την αγορά ομολόγων να επεκτείνει την πτωτική πορεία της εν όψει μιας ακόμα μεγάλης αύξησης επιτοκίων που αναμένεται αυτή την εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε έως και 6,6 μονάδες βάσης στο 3,516%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό επίπεδο που διατηρήθηκε στα μέσα Ιουνίου. Η πίεση των πωλήσεων επικεντρώθηκε περισσότερο στο διετές ομόλογο, με τον δείκτη αναφοράς να αυξάνεται έως και 7,5 μονάδες βάσης στο 3,94%, σημειώνοντας νέο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι traders προεξοφλούν μια άλλη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed αυτήν την εβδομάδα. Έχει προκύψει συζήτηση ακόμα και για μια κίνηση 100 μονάδων βάσης για να χαλιναγωγήσει τις πιέσεις στις τιμές που έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης παρά τον πρόσφατο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων.

Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση και να ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος. Αυτό φαίνεται από τις αντιστροφές μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων του Δημοσίου που είναι οι υψηλότερες από το 2000.

naftemporiki.gr