Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αυξήσεις επιτοκίων «σπρώχνουν» την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

Τον κώδωνα του κινδύνου για μία παγκόσμια ύφεση το 2023 κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο λόγος; Η δραστική αύξηση του κόστους δανεισμού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. 

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια «με έναν βαθμό συγχρονισμού που δεν είχαμε δει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές. Τα υψηλά επιτόκια είναι το βασικό όπλο των νομισματικών αρχών στη μάχη τους κατά του εκρηκτικού πληθωρισμού. Σε ΗΠΑ και Βρετανία ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά 40 ετών, ενώ στην Ευρωζώνη κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Στόχος είναι να μπει φρένο στις ανατιμήσεις βασικών αγαθών και να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη κρίση του κόστους ζωής. Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν διόγκωση των βαρών για όσους έχουν λάβει δάνειο ή αδυναμία χρηματοδότησης για άλλους. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως ήδη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πλέον απότομη επιβράδυνση από τη δεκαετία του 1970 και διαμορφώνεται σιγά – σιγά ένα περιβάλλον γενικευμένου στασιμοπληθωρισμού. Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη- έχουν κατεβάσει αισθητά ταχύτητα. «Υπό τις συνθήκες αυτές, ακόμη και ένα μεσαίας τάξης πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ύφεση» προειδοποιεί. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε επίσης τις κεντρικές τράπεζες να συντονίσουν τις δράσεις τους και να «επικοινωνούν με σαφήνεια τις αποφάσεις της πολιτικής τους» προκειμένου να «περιορίσουν τον βαθμό σύσφιγξης που τελικά απαιτείται». 

naftemporiki.gr