Skip to main content

Κρυπτονομίσματα: Ένταλμα σύλληψης για τον άνθρωπο πίσω από το κραχ του Τerra Luna

Δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ντο Κουόν, συνιδρυτή των κρυπτονομισμάτων Terra Luna και TerraUSD, όπως μεταδίδει το BBC. Η θεαματική κατάρρευσή τους πριν από κάποιους μήνες είχε σκορπίσει τρόμο στους επενδυτές, που είδαν την αξία πολλών ακόμη ψηφιακών νομισμάτων να καταποντίζεται. 

Οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι η Terraform Labs, που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη, έχει παραβιάσει τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς. Το Terra Luna έχασε το 99% της αξίας του τον Μάιο και συμπαρέσυρε και το TerraUSD.

Ο Κουόν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο στο BBC. Ωστόσο εκπρόσωπος των νοτιοκορεατικών εισαγγελικών αρχών είιπε στο BBC ότι όντως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Κουόν, αλλά και για ακόμη 5 άτομα που συνδέονται με την υπόθεση. Αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσο κοντά στις συλλήψεις είναι οι αρχές. 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχουν υποψίες ότι ο Κουόν έχει καταφύγει στη Σιγκαπούρη – η οποία και δεν διαθέτει συμφωνία έκδοσης υπόπτων με τη Νότια Κορέα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Coinage ο ίδιος δεν είχε αποκαλύψει βεβαίως πού βρίσκεται. Αλλά είχε επισημάνει πως είναι «λίγο δύσκολο» να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει στη Νότια Κορέα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε έρθει ποτέ σε επικοινωνία με αστυνομικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Terra Luna είδε την αξία του να υπερβαίνει τα 100 δολάρια για να καταρρεύσει στα 0,09 δολάρια στα μέσα Μαΐου. Ακολούθησε η κατάρρευση του stablecoin, TerraUSD. Οι εταιρείες των stablecoins προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα ψηφιακά νομίσματά τους θα μένουν σε απόλυτη ισοτιμία (1:1) με το αμερικανικό δολάριο. Ωστόσο το Terra έπεσε κάτω από αυτό το όριο (έως και τα 40 σεντς ανά 1 δολάριο). Ήταν τέτοιο το σοκ από την πτώση του, που προκλήθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με την τμή μεγάλων κρυπτονομισμάτων, όπως τα Bitcoin, Ether και Tether να κατρακυλά. 

naftemporiki.gr