Skip to main content

Στερλίνα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ενίσχυσαν τη λίρα έναντι του δολαρίου

Η βρετανική λίρα ενισχύθηκε την Τετάρτη, μετά και την πτώση του δολαρίου, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο που έδειξαν ότι οι πιέσεις τιμών υποχώρησαν ελαφρά τον Αύγουστο.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου στα 1,1546 δολάρια, περιορίζοντας τις πρόσφατες απώλειες του νομίσματος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η λίρα υποχώρησε έως και 1,1405 δολάρια, καθώς οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο διογκώθηκαν.

Την Τετάρτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Αύγουστο λόγω των χαμηλότερων τιμών της βενζίνης. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 10,1% τον Ιούλιο.

Ωστόσο, δεν ήρθαν μόνο καλά νέα: οι βασικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες εξαιρούν τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν στο 6,3%, από 6,2% τον Ιούλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Λίγοι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία της Τετάρτης θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι θα το κάνει ξανά τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr