Skip to main content

Στήριξη αλλά με… μέτρο – Πληθωρισμός ο μεγάλος κίνδυνος

 Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Από τον Οκτώβριο αλλάζει ο τρόπος επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς εγκαταλείπεται η οριζόντια επιδότηση και οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται βάσει κλίμακας ενώ για όσους έχουν υψηλές καταναλώσεις θα θεσπιστεί κίνητρο εξοικονόμησης εφόσον επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, για το φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη.  Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καθοριστικό ρόλο στη μορφή των επιδοτήσεων θα παίξουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης – με έμφαση στην ενίσχυση στους λογαριασμούς ενέργειας – θα πρέπει να έχουν έκτακτο χαρακτήρα και να είναι στοχευμένα όσο το δυνατό περισσότερο. Mία άσκηση καθόλου εύκολη όταν θα πρέπει να στηριχθούν τόσα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εντός του πλαισίου αυτού, με την  κατάσταση να παραμένει εξαιρετικά ρευστή, τις προκλήσεις να παραμένουν και την αβεβαιότητα να «χτυπά κόκκινο», η Αθήνα μέτρησε τις δυνάμεις της και κατέληξε σε ένα πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ. Εκτός από την ενέργεια, ο πληθωρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, ο οποίος από ότι φαίνεται θα παραμείνει κοντά μας για αρκετό καιρό.

Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο εδώ και καιρό κατέστρωνε διάφορα σενάρια με στόχο την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το τελικό ύψος των μέτρων 5,5 δις. ευρώ για φέτος και το 2023 που ανακοινώθηκαν βασίστηκαν στα περιθώρια που δημιουργήθηκαν μέσα από την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (στο 41% του ΑΕΠ το 2021), των τουριστικών εισπράξεων, της βιομηχανικής παραγωγής, των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την οικοδομική δραστηριότητα. Αντίβαρο στα θετικά στοιχεία η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Στοιχεία τα οποία οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 5,3% από 3,1% που εκτιμούσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, προσεγγίζοντας τα 205 δισ.  ευρώ. Όσον αφορά το 2023, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα καταγράψει άνοδο 2,1%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν πως η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Για το 2023, αν και αναμένεται μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, εν τούτοις, όπως εκτιμάται, η χώρα θα υπεραποδώσει, στο 2,1%, την ώρα που στην ευρωζώνη εντείνονται οι φόβοι για ύφεση επηρεάζοντας έμμεσα την Ελλάδα μέσω του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις τελευταίες  προβλέψεις της ΕΚΤ,

  • στο βασικό σενάριο, ο μέσος ευρωπαϊκός πληθωρισμός εκτιμάται στο 8,1% το 2022, στο 5,5% το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,3% το 2024. Αντίθετα, στο δυσμενές σενάριο, το 2022 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα ανέβει στο 8,4% για να υποχωρήσει οριακά κάτω από το 7%, στο 6,9% το 2023 και στο 2,7% το 2024
  • Αντίστοιχα το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024. Αν όμως επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, το 2023 η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση καθώς από 2,8% ανάπτυξη φέτος, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,9% το 2023 για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,9%  το 2024.