Skip to main content

«Άλμα» για το ευρώ με το βλέμμα στην Ουκρανία

Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης βρίσκεται σήμερα το ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τόσο στην ΕΚΤ και τις νεές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, που ετοιμάζει, όσο και στο μέτωπο του πολέμου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ανακτώντας τον έλεγχο πόλεων, που είχαν περάσει στα χέρια των Ρώσων. 

Το ευρώ έκανε άλμα έως και 1,2% έναντι του δολαρίου στον απόηχο πληροφοριών ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευθεί την κατάρρευση της ρωσικής άμυνας στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος είναι εν πολλοίς και αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση 75 μονάδων βάσης του καταθετικού επιτοκίου. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μία βαθύτατη ενεργειακή κρίση, που στέλνει στα ύψη το κόστος όχι μόνο του ρεύματος και των καυσίμων αλλά όλων των βασικών αγαθών και υπηρεσιών.  

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η συγκράτηση του πληθωρισμού είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα, που ετοιμάζεται έτσι να κλείσει την ψαλίδα έναντι της Fed. Οι αυξήσεις (αθροιστικά 250 μονάδων βάσης) στις οποίες είχε προβεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα ήταν ο κύριος λόγος της ραγδαίας υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου τους προηγούμενους μήνες. 

Το ευρώ πλέον έχει ανακάμψει 2% από τα χαμηλά των 98,64 λεπτών του δολαρίου στο 1,0063 δολάριο. Εξακολουθεί πάντως να καταγράφει απώλειες 11% από τις αρχές του έτους. Προς το παρόν JPMorgan Chase & Co. και Saxo Bank διατηρούν αμετάβλητες τις προβλέψεις τους για αποδυνάμωση του νομίσματος στα 95 λεπτά του δολαρίου έως τα τέλη του έτους.

naftemporiki.gr