Skip to main content

Κ. Σκρέκας στο Naftemporiki TV: 15 χώρες στηρίζουν την ελληνική πρόταση για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Η Ευρώπη άλλαξε κατεύθυνση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και άλλαξε κατεύθυνση αργά», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Naftemporiki TV, που εκπέμπει ζωντανά από την 86η ΔΕΘ. Τόνισε δε πως ο ελληνικός μηχανισμός αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης εξελίσσσεται σε βάση για τον ευρωπαϊκό κανονισμό που προωθείται, ώστε τα υπερκέρδη των εταιρειών να επιστρέψουν στους καταναλωτές. 

Όπως είπε στο τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, συνολικά 15 κράτη – μέλη στήριξαν την ελληνική πρόταση για οριζόντιο πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, ενώ το σύνολο σχεδόν των χωρών συμφώνησε στην ανάγκη για φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών. Στην Ελλάδα το 70% της επιδότησης προέρχεται από τα έσοδα που προκύπτουν από τη φορολόγηση αυτή και το 30% από τον προϋπολογισμό. 

Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ακόμη ότι οι τιμές λιανικής που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες είναι χαμηλότερες από εκείνες που πληρώνουν Ισπανοί και Πορτογάλοι και πολύ χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

naftemporiki.gr