Skip to main content

Τουρκία: Το «γιγάντιο οικονομικό πείραμα» του Ερντογάν έστειλε πάνω από 80% τον πληθωρισμό τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έσπασε το φράγμα του 80% τον Αύγουστο, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να επιβραδύνονται.

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 80,2% τον περασμένο μήνα, από 79,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο και βρίσκεται σε τροχιά να κορυφωθεί πάνω από το 80% τους επόμενους μήνες. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται κατά τους τελευταίους μήνες του 2022, παρόλο που αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για το τέλος του έτους, στο 65%. Η μείωση του πληθωρισμού χρειάζεται άλλωστε στον Ερντογάν για να τον βοηθήσει στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τα όσα είπε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 25% μέχρι το τέλος του 2023. 

«Ο κάπως χαμηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα», σχολίασε στο Bloomberg ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SEB. «Ωστόσο, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται ξανά κατά τους χειμερινούς μήνες, το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει λυθεί».

Να σημειωθεί ότι πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποίησε ότι η πληθωριστική δυναμική της Τουρκίας είναι «ανησυχητική» και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 90% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο προτού υποχωρήσει στο 75%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση του Bloomberg Economics. «Αναμένουμε υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες εν μέσω αύξησης του ενεργειακού κόστους, έπειτα και από τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Αυτό αναμένεται να φτάσει τον δείκτη σε ετήσια βάση στην κορύφωση τον Οκτώβριο πριν υποχωρήσει στο 69% στο τέλος του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επεδίωξε αυτό που ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «γιγάντιο οικονομικό πείραμα» υπό τις εντολές του Ερντογάν, ο οποίος τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων επιμένοντας στην ανορθόδοξη πολιτική του και τη διατήρηση των χαμηλότερων στον κόσμο επιτοκίων σε πραγματικούς όρους. 

naftemporiki.gr