Skip to main content

Κομισιόν: Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ε.Ε. δεν απειλούνται

Οι παραδόσεις του ρωσικού αερίου το οποίο αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταφέρεται στα κράτη μέλη της μέσω αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας «δεν θα επηρεαστούν» από τις ασυμφωνίες ανάμεσα στις εταιρείες αερίου των δύο χωρών, διαβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η διαμετακόμιση δεν θα επηρεαστεί σε τίποτε από την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας, η Άννα-Κάισα Ιτκόνεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ρωσική εταιρεία Gazprom κι η ουκρανική Naftogaz βρίσκονται σε διένεξη σε ό,τι αφορά την τιμή που έχει ορίσει η Μόσχα για το αέριο αλλά και σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου για ποσότητες αερίου που είχαν παραδοθεί στο παρελθόν.

Η Gazprom έχει αρχίσει να προμηθεύει απευθείας με αέριο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές και θεωρεί ότι οι παραδόσεις αυτές εντάσσονται στην υπάρχουσα σύμβαση με τη Naftogaz. Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε έντονα, κατήγγειλε τη μείωση των παραδόσεων και αρνήθηκε να πληρώσει για τις ποσότητες αυτές.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε σήμερα ότι εάν δεν συνεχιστούν οι πληρωμές από μέρους του Κιέβου οι παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία θα σταματήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη», προειδοποίησε ο ίδιος. Περίπου η μισή ποσότητα του ρωσικού αερίου που αγοράζουν τα ευρωπαϊκά κράτη, ήτοι 63 δισεκ. κυβικά μέτρα (15% του αερίου το οποίο καταναλώνει η Ε.Ε.) μεταφέρεται μέσω της ουκρανικής επικράτειας.

«Οι παραδόσεις που προορίζονται για την Ε.Ε. δεν απειλούνται», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συγκεκριμένο φάκελο, ο Μάρος Σέφτσοβιτς, «βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τα δύο μέρη και είναι έτοιμος να οργανώσει τριμερείς συναντήσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο», επισήμανε ακόμη η Ιτκόνεν.

Η Gazpromκαι η Naftogaz είχαν καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο σε μια προσωρινή συμφωνία που προέβλεπε ότι το Κίεβο θα προπληρώνει κάθε ποσότητα αερίου που θέλει να καταναλώνει.

Η συμφωνία αυτή εγγυάται την παράδοση των ποσοτήτων που αγοράζει η Ευρώπη και διαμετακομίζονται μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν. «Η Επιτροπή αναμένει ότι το πακέτο του χειμώνα (σ.σ. όπως είχε αποκληθεί η συμφωνία) θα εφαρμοστεί πλήρως», επέμεινε η εκπρόσωπος.

Η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας λήγει στα τέλη του Μαρτίου και αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών.

Πηγή: ΑΜΠΕ