Skip to main content

Πακέτο ΔΕΘ: Οι 5 σταθμοί που θα κρίνουν το τελικό μείγμα των μέτρων

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
 

Λίγα 24ωρα πριν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης. Κι αυτό διότι έως τις 9 Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο αναμένει μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τον τουρισμό, τα φορολογικά έσοδα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η  κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος να σπάνε κάθε ρεκόρ, εντείνοντας παράλληλα τις πληθωριστικές πιέσεις. Μέχρι λοιπόν τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, το οικονομικό επιτελείο αναμένει :

* την Τετάρτη 31 Αυγούστου από τη Eurostat να ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στις 9 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει  τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Από το αποτέλεσμα θα φανεί αν η τάση επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο θα συνεχιστεί όπως και το κατά πόσο έχει ακριβύνει το καλάθι της νοικοκυράς

* στις αρχές Σεπτεμβρίου τα πρώτα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πιο συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα. Ήδη τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών κρίνονται ικανοποιητικά καθώς το 55% – 60% του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη εισπραχθεί.  Αντίστοιχα υψηλά είναι κατά ποσοστά εισπραξιμότητας από το φόρο εισοδήματος παρά το γεγονός, ότι ακόμα δεν έχει λήξει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (έως 30 Αυγούστου) με πολλούς φορολογούμενους να έχουν καταβάλει εφάπαξ το φόρο. Αλλά και στο σκέλος των ποσών που πρέπει να πληρωθούν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το 50% των επιχειρήσεων έχει επιστρέψει το σύνολο του ποσού που απαιτείται, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

* στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, δίνοντας μια καλύτερη εικόνα για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2022.

* στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού και ειδικότερα για τις τουριστικές εισπράξεις και για τον μήνα Αύγουστο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις το μέτωπο της ενέργειας καθώς όσο αυξάνονται οι διεθνείς τιμές στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα τόσο περισσότερο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για την επιδότηση του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανάλογα με την πορεία των τιμών στην ενέργεια και εφόσον προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα κατευθυνθεί σε παρεμβάσεις για την στήριξη των πολιτών.

Τον πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 που θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου.